nieuws

Nauwelijks aangifte bij diefstal door personeel

Horeca

DEN HAAG – Maar 10 procent van de ondernemers doet aangifte bij de politie na diefstal door het eigen personeel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) onder negenhonderd detaillisten dat dinsdag verscheen.

Nauwelijks aangifte bij diefstal door personeel

‘De belangrijkste reden om geen aangifte te doen is dat het een hoop gedoe is’, aldus een woordvoerder van het bedrijfschap. ‘Het is vaak moeilijk om voorde rechter onomstotelijk te bewijzen dat iemand heeft gestolen, dus het risico dat je zo’n zaak verliest is groot.’ Volgens de woordvoerder speelt ook medelijden een rol. ‘Veel ondernemers willen het de betreffende persoon niet aandoen. Je bouwt toch een band met iemand op.’

Fraude
Eén op de acht ondernemers zegt te maken te hebben met fraude bij de verkoop, zoals het verlenen van ‘extra korting’ aan familie en vrienden. In 20 procent van de bedrijven ‘stelen’ werknemers tijd, door te kort te werken of te lang te pauzeren.

De interne criminaliteit lijkt wel af te nemen: 20 procent van de ondervraagden ziet een verbetering. Bij 3 procent nam het probleem juist toe. Een meerderheid van ruim drie kwart denkt dat het aantal diefstallen door het personeel het afgelopen jaar gelijk is gebleven.

Reageer op dit artikel