nieuws

Snelle groei van virtuele winkeldiefstal

Horeca

LONDEN – De snelle groei van het winkelen online gaat gepaard met een toename van de hoeveelheid online fraude waarmee webwinkeliers worden geconfronteerd. Uit Britse cijfers blijkt dat tweederde van de online handelaren te maken krijgt met virtuele winkeldiefstal.

Snelle groei van virtuele winkeldiefstal

Het onderzoek is uitgevoerd door het bedrijf 3V, een dochteronderneming van creditcardonderneming Visa. Eén op de drie ondervraagde webwinkeliers merkt dat de fraude is toegenomen, waarbij als een factor wordt genoemd dat bij het gebruik van creditcards in het Verenigd Koninkrijk tegenwoordig een pincode nodig is. Dat maakt betalen met gestolen passen in winkels een stuk lastiger.

De schade door fraude loopt voor de online retailers op tot 5 procent van hun jaaromzet. Voor de komende jaren wordt een nog verdere groei voorspeld, waarbij een schadepost van 1,5 miljard pond per jaar in 2010 tot de mogelijkheden behoord. ‘Het is een snelgroeiende markt en allerlei criminelen zien hier nieuwe mogelijkheden om hun slag te slaan’, zegt een onderzoeker.