nieuws

Pier in Scheveningen op slot

Horeca

De Pier in Scheveningen gaat vrijdag 11 oktober dicht. De gemeente Den Haag besloot vorige week dat deze moest worden afgesloten, omdat de brandveiligheid in het geding is. Curator Marc Udink probeerde dat met een kort geding te voorkomen om de belangen van de huurders te beschermen, maar de rechtbank wees dat verzoek donderdag af.

Pier in Scheveningen op slot

De curator had tot 1 oktober de tijd gekregen om noodzakelijke reparaties te laten uitvoeren. Tijdens een controle door de Veiligheidsregio Haaglanden en de gemeente bleek vorige week dat die reparaties niet zijn verricht. Daarna werd besloten dat de attractie vrijdag om 10.00 uur wordt afgesloten.

Economische belangen

De rechter vindt net als de gemeente dat de brandveiligheid voor werknemers en bezoekers van de Pier zwaarder weegt dan de economische belangen van de curator en de ondernemers in het gebouw.

Curator

Curator Marc Udink zegt dat hij het geld niet had voor de reparaties. ‘Ik heb aan de gemeente voorgesteld dat zij de kosten zou voorschieten. Dat geld zou de gemeente terugkrijgen bij de verkoop. Dat wilden ze niet. Dat is hun verantwoordelijkheid.’

Restaurant

Door de sluiting waren de winkels op de Pier donderdagavond voor de laatste keer open. Zo ook het pannenkoekenrestaurant. Eigenaar Aad Rog is leeg en moegestreden. ‘Ik heb er geen woorden voor. Het doek is gevallen. Vanavond maken we alles nog een keer schoon en dan is het over.’

Afscheid

Op de laatste avond zitten ongeveer zestig tot zeventig mensen binnen, een gebruikelijke donderdagavond voor het eethuis. Rog: ‘Het afscheid hadden we afgelopen weekeinde. Toen stond de hele Pier vol; ik heb het nog nooit zo druk gezien. Mensen stonden te huilen.’

Toekomst

Wat de toekomst brengt, weet Rog niet. Zijn medewerkers moet hij tot 31 december doorbetalen, maar inkomsten heeft hij niet.

‘Ik weet niet hoe lang we dit volhouden. Ik weet het niet meer. Begin dit jaar is mijn moeder overleden. Dit voelt bijna hetzelfde. Leegte.’

Verkoop

Curator Udink houdt ondanks de sluiting hoop voor de toekomst. ‘De Pier blijft bestaan en wordt binnen twee jaar verkocht. Er zijn serieuze partijen. Daar ben en blijf ik mee in gesprek’, laat hij weten.

EasyHotel

Donderdag 10 oktober deed easyHotel een persbericht uit, waarin het meldde dat de komst van een hotel van de onderneming ‘een stap dichterbij’ is.

DanZep, masterfranchisenemer van de keten, en KonderWessels Vastgoed zijn daarvoor een partnership aangegaan.

Voor de gemeente is sluiting overigens niet definitief. Als de brandveiligheid door bijvoorbeeld een nieuwe eigenaar is verbeterd, kan de wandelpromenade weer open.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel