nieuws

Door tekort aan zomerkrachten verdienen jongeren meer dan vorig jaar

Horeca 2393

Vakantiebaantjes voor scholieren en studenten liggen in veel sectoren voor het oprapen. Het tekort aan zomerkrachten draagt eraan bij dat jongeren gemiddeld meer verdienen dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek waarvan FNV Jong de resultaten donderdag heeft gepresenteerd.

Door tekort aan zomerkrachten verdienen jongeren meer dan vorig jaar
Koos Groenewold

‘Er staan ladingen vacatures open in de horeca, schoonmaak, entertainment en bij winkels’, zegt voorzitter Esther Crabbendam van FNV Jong. ‘Dit gaat specifiek om vakantiekrachten. Ook veel eigenaren van vakantieparken geven nadrukkelijk aan een personeelstekort te hebben.’

Horeca populairst

De vakbond heeft ruim vierhonderd scholieren en studenten tussen de 13 en 29 ondervraagd. Meer dan zeven op de tien hebben deze zomer een vakantiebaantje of werken extra uren bij hun vaste bijbaantje. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar. De helft van de jongeren gaf aan zonder veel moeite vakantiewerk te hebben gevonden. De detailhandel en horeca zijn verreweg het populairst.

Hoogste salaris

Wie voor het hoogste salaris gaat, kan het beste een zomerbaantje zoeken als schoonmaker. Met een uurtarief van gemiddeld 10,99 euro is dat het best betaalde vakantiewerk. Ook in de industrie, op kantoor en in de zorg liggen de lonen relatief hoog, met bedragen rond de 10 euro per uur. Een baantje in de kroeg of bij de boer levert het minste op, gemiddeld minder dan 7 euro per uur.

Gemiddeld uurloon

Over de hele linie ligt het gemiddelde uurloon op 8,21 euro. Dat is 1,25 euro meer dan vorig jaar. Dat komt door schaarste, maar ook doordat jongeren vanaf 22 jaar sinds 1 juli niet langer genoegen hoeven nemen met het minimumjeugdloon. In de voorgaande drie jaren gingen de lonen juist omlaag.

Meisjes verdienen gemiddeld iets meer

Voor het eerst verdienen meisjes gemiddeld iets meer dan jongens. Dat komt vooral doordat vrouwen in de groep van 24 tot en met 29 jaar vaak bijklussen in de zorg of detailhandel, terwijl veel van hun mannelijke leeftijdgenoten in de horeca werken. Dat scheelt meer dan 2 euro per uur in salaris.

Rechten en plichten

Het valt FNV Jong op dat vier op de tien jongeren vinden dat zij door hun werkgever niet goed zijn geïnformeerd over hun rechten en plichten. Vaak weten zij niet wat voor contract zij precies hebben en wat de regels zijn ten aanzien van bijvoorbeeld pauzes en doorbetaling bij ziekte.

Reageer op dit artikel