nieuws

FNV onderzoekt seksuele misstanden werkvloer

Horeca 2709

FNV gaat onderzoeken hoe vaak en op welke manier seksuele intimidatie voorkomt op de werkvloer. De vakbond zegt nu al te weten dat minder dan de helft van de bedrijven een vertrouwenspersoon heeft om misstanden bij te melden. Die collega zou bovendien niet altijd onafhankelijk zijn.

FNV onderzoekt seksuele misstanden werkvloer

De vakbond zegt al langer met het idee voor een dergelijke enquête rond te lopen, maar het onderwerp is de afgelopen tijd door de #MeToo-discussie extra actueel geworden. ‘We willen nog beter weten wat er op de werkvloer gebeurt en hoe dit wordt opgepakt door leidinggevenden en werkgevers’, zegt vicevoorzitter Kitty Jong.

Onderzoek seksuele misstanden werkvloer

Uit onderzoek van de Britse vakbond TUC zou blijken dat vier op de vijf geïntimideerde vrouwen geen melding doet. De meest aangevoerde reden daarvoor is dat het idee bestaat dat er toch niets aan gedaan kan worden. FNV werkt in internationaal verband met collegabonden aan een aanbeveling om seksuele intimidatie en geweld op de werkvloer tegen te gaan.

#MeToo heeft nogal wat losgemaakt onder het publiek. De bekentenissen over seksuele intimidatie of nog erger worden op social media aangeduid met deze hashtag. Je hoopt natuurlijk dat je als horecabedrijf gespaard blijft van ongewenste intimiteiten onder het personeel, maar het komt overal voor. Lees er hier meer over.

#Metoo Elise Moeskops: Vol tussen m’n benen gegrepen’

Elise Moeskops, sommelier en mede-eigenaar van sterrestaurant Lastage in Amsterdam, is een van de vele vrouwen die op Facebook een bericht postte met #metoo. Ze zet gasten die haar of haar medewerkers seksueel intimideren na drie keer buiten de deur. Nu overweegt ze in vervolg aangifte te doen. Lees hier haar verhaal.

Reageer op dit artikel