nieuws

‘Haring is veel veelzijdiger dan wordt gedacht’: van sushi tot taco’s

Horeca 456

Haring wordt in de horeca steeds vaker verwerkt in een grote variatie aan gerechten. Ter promotie van deze zogenoemde Hollandse Nieuwe Stijl toert de komende weken een pop-up tasting langs vier grote steden.

‘Haring is veel veelzijdiger dan wordt gedacht’: van sushi tot taco’s

Hollandse Nieuwe Stijl is een verrassende combinatie van gekaakte haring met uiteenlopende ingrediënten. Zo ontstaan gerechten zoals verrassende taco’s, bijzondere salades, originele sushi en zelfs culinaire gerechten op sterrenniveau.

‘Het ontstaan van de Hollandse Nieuwe Stijl is een goed te verklaren ontwikkeling’, aldus de initiatiefnemers. ‘Millennials zijn continu op zoek naar nieuwe ervaringen en hechten veel waarde aan authenticiteit. Daar hoort ook het experimenteren met oer-Hollandse producten als haring bij. Daarnaast past haring in een gezonde levensstijl die voor deze generatie steeds belangrijker wordt.’

Pop-up

Van 22 augustus tot 1 september reist een pop-up tasting van Amsterdam, via Zwolle en Rotterdam naar Eindhoven. Zo kan iedereen op een laagdrempelige manier kennismaken met deze Hollandse Nieuwe Stijl. Verschillende gerechten kunnen gratis geproefd worden. Exacte tijden en locaties zijn hier te vinden.

Gerecht ‘Bloody Haring’ by chef-kok Marco Somer

Hoorntje van brique deeg gevuld met gemarineerde haring, mayonaise van lavas en sorbet van bloody mary en piment.

Marco Somer: ‘De combinatie van lavasmayonaise en haring blijkt een goede smaakcombinatie te zijn, maar is wel vet op vet. Dat vraagt om een goede tegenhanger, die we vinden in de tomaat. Door hier een pittige sorbet van te maken, komen de smaken van de haring en lavas in een perfecte balans.’

Ingrediënten gemarineerde haring
1 filet Hollandse Nieuwe
1 scheutje olijfolie
5 druppels Chardonnay azijn
1 snufje selderijzout
1tl ragfi jn gesnipperde witte ui

Bereiding
Snij de filet in een fijne brunoise.
Meng alle ingrediënten en koel terug tot 4 graden.
Altijd serveren onder de 10 graden.

Meer gerechten ter inspiratie vind je hier.

Hollandse Nieuwe Stijl

‘Hollandse Nieuwe Stijl’ is een initiatief van Het Nederlands Visbureau. Deze heeft als doelstelling de collectieve promotie van vis, schaal- en schelpdieren in Nederland en daarbuiten. Dit doel wordt bereikt door het verbeteren van de kennis over, en de waardering voor vis en visproducten en het bevorderen van de informatievoorziening over het Nederlands visaanbod, de toepassingen en de marktvraag.

 

Reageer op dit artikel