Winkels en horeca in Sluis zondag dicht vanwege toeloop gasten België

Winkels en horeca in Sluis zondag dicht vanwege toeloop gasten België

De Zeeuwse gemeente Sluis heeft zondagmorgen na spoedberaad met de Middenstands Vereniging Sluis besloten dat alle winkels en horecabedrijven in de Zeeuwse grensplaats zondag gesloten blijven. Dat is volgens de ondernemers en burgemeester Marga Vermue nodig, omdat er zaterdag her en der 'chaotische taferelen' ontstonden door de enorme toeloop van Belgen. In België zijn alle cafés en restaurants al gesloten vanwege het coronavirus.

'We hopen echt dat het kabinet maandag een duidelijk besluit neemt over wat er in Nederland moet gebeuren', aldus een woordvoerster van Hart van Sluis, een van de grote horecagelegenheden in de Zeeuws-Vlaamse plaats. 'Er zijn steeds vervelende discussies aan de deur. De Belgische gasten denken dat alles hier nog kan, terwijl er bijvoorbeeld maar een beperkt aantal gasten tegelijk naar binnen mag.'

Er wordt veel te weinig rekening gehouden met de grensgebieden”

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, wil maandag samen met de Brabantse veiligheidsregio's overleg met de betrokken ministers. 'Er wordt veel te weinig rekening gehouden met de grensgebieden.' De Belgische minister van Binnenlandse Zaken en de burgemeester van het Belgische Knokke, vlakbij Sluis, hebben de Belgen al opgeroepen om thuis te blijven. 'Wie in Nederland horeca bezoekt neemt het virus misschien mee terug naar België. Zo krijgen we de situatie nooit onder controle', vindt burgemeester Leopold Lippens.

Zondagmorgen werden alle parkeerplaatsen in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens al afgesloten in de hoop de toestroom van Belgen te 'minimaliseren' Maar die maatregel bleek al snel niet voldoende. Sluis, dat op de grens met België ligt, trekt elke zondag honderden Belgische dagjesmensen.

Rekening met strengere maatregelen

Horeca-ondernemers in Brabantse grensplaatsen houden de situatie zondag scherp in de gaten. Volgens John de Vos, vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda, is met politie en gemeente afgesproken dat zij direct in actie komen als dat nodig is. 'Hier in Brabant zien we nog geen Zeeuwse taferelen, maar coronamaatregelen hebben natuurlijk weinig zin als half Antwerpen hier uitgaat omdat daar alles gesloten is.' De Brabantse horeca houdt er volgens De Vos ernstig rekening mee dat er strengere maatregelen gaan gelden.

Meer berichten over corona