In nog acht regio's moet horeca eerder sluiten

In nog acht regio's moet horeca eerder sluiten

De regionale coronamaatregelen gelden vanaf zondag 27 september 18 uur in nog eens acht regio's. Horeca moet er eerder dicht en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig personen.

De regionale, extra coronamaatregelen voor de horeca die vorige week van kracht werden in met name de Randstad, gelden vanaf zondagavond 27 september 18.00 uur voor nog eens acht veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen te hoog is opgelopen.

Dat heeft minister-president Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Update28-9: Vanaf dinsdag 29 september moet de horeca landelijk om 22 uur sluiten.

Nieuwe regio’s

De nieuwe regio's zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland.

coronamaatregelen horeca
In de donker roze regio's gelden de extra maatregelen.

Kroegen mogen vanaf middernacht niemand meer binnen laten en ze sluiten om 01.00 uur. De groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig.

Coronamaatregelen horeca voor alle 14 regio’s

Voor alle 14 regio’s gelden overkoepelend de volgende maatregelen:

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  • Gezelschappen mogen niet groter zijn dan 50 personen. Bijvoorbeeld bij feesten, borrels en uitjes, zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Zoals voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld:
  • openbaar vervoer en bedrijfsmatig personenvervoer;
  • gelegenheden met een horecavergunning;
  • religieuze bijeenkomsten;
  • (super)markten;
  • winkels;
  • bibliotheken;
  • culturele instellingen;
  • vergelijkbare locaties met een doorstroom van bezoekers.
  • Afhaal restaurant: geen alcohol na 1 uur ’s nachts en uiterlijk om 2 uur sluiten.

De veiligheidsregio's komen zelf ook nog met afzonderlijke maatregelen, zei Rutte.

Extra controle in Zuid-Holland-Zuid

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid waarschuwde dat er gerichter gecontroleerd gaat worden op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals bij (feest)zalen en in sportkantines, aldus Wouter Kolff, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Dordrecht.

‘We gaan nog meer in gesprek met ondernemers over de regels in de horeca, bij supermarkten of winkels, en hoe wij kunnen helpen die regels toe te passen, voordat we overgaan tot het uitdelen van waarschuwingen en boetes.’

Zaanstreek-Waterland

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland meldde dat er extra toezicht en handhaving komt op plekken waar de grootste risico’s op verspreiding zijn. ‘We zetten het toezicht door op locaties waar er een grotere kans is op illegale feesten en grotere samenkomsten. En zetten extra mensen op straat in om mensen op drukke plekken bewust te maken van de regels.’

Burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, laat de najaarskermis volgende week in zijn stad wel doorgaan, terwijl heel veel gemeenten daar een streep doorheen hebben gehaald.

Volgens hem heeft de kermissector het goed georganiseerd, binnen door de gemeente aangegeven beperkingen. Datzelfde geldt voor het nationale hardloopevenement Zevenheuvelenloop in het najaar. ‘Je kunt de samenleving niet helemaal op slot gooien. Er kan echt wel wat als mensen er zelf maar zorgen dat ze zich aan de regels houden.’

Coronamaatregelen Randstad

Regionale coronamaatregelen als het eerder sluiten van kroegen werden afgelopen zondag al ingevoerd in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. Het is volgens Rutte nog te vroeg om te zeggen welk effect dat heeft gesorteerd.

Afgelopen week werd al duidelijk dat op veel plekken in het land het aantal besmettingen snel stijgt. Er zijn nu elf veiligheidsregio's over waar nog geen extra coronamaatregelen van kracht zijn. Op het coronadashboard is te zien dat vrijdag in acht van die gebieden het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners boven de grens van 7 lag, waarbij alarmbellen gaan rinkelen.