Letland sluit horeca weer om coronabesmettingen te bestrijden

Letland sluit horeca weer om coronabesmettingen te bestrijden

Letland gaat weer in lockdown in de strijd tegen het coronavirus. De horeca in het Baltische land met als hoofdstad Riga is in ieder geval tot 15 november weer op slot. Ook is er een avondklok ingesteld.

Premier Arturs Krisjanis Karin neemt deze beslissing omdat hij vindt dat de stijging van het aantal besmettingen in het land uit de hand loopt. Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal infecties. Het gaat om wereldwijd het hoogste cijfer per hoofd van de bevolking de afgelopen week. Ziekenhuizen dreigen overbelast te raken.

Letland  is het eerste en tot nu toe enige land van de Europese Unie dat weer in lockdown is gegaan vanwege dramatische coronacijfers. Onder meer winkels en de horeca gaan dicht en mensen mogen van 20.00 uur tot 05.00 uur alleen met een dringende reden hun huis uit.

Iets meer dan de helft gevaccineerd

Premier Karin heeft zich bij de gevaccineerden verontschuldigd, want die moeten zich ook aan de maatregelen houden, inclusief het uitgaansverbod. 54 procent van de bevolking is ingeënt tegen het coronavirus.

Er zijn geen speciale reisbeperkingen van kracht. Letland ziet het besmettingsgevaar vooral in eigen land en beschouwt het buitenland als minder risicovol.

In het Baltische land van nog geen 2 miljoen inwoners is inmiddels bij circa 10 procent een coronabesmetting vastgesteld. Meer dan 160.000 patiënten zijn genezen en Riga wijt ruim 2900 sterfgevallen aan Covid-19.

Estland en Polen

Buurland Estland sluit vergelijkbare maatregelen niet uit en Polen overweegt eveneens drastische stappen. Het eveneens Oost-Europese Roemenië, waar minder dan een derde van de 19 miljoen inwoners tegen corona is geprikt, heeft inmiddels de hulp ingeroepen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Scholen gaan vanaf maandag twee weken dicht en er komt een spertijd voor niet-gevaccineerden. Het mondkapje moet overal op.