Voorzitter KHN: 'Horeca wacht nog op vergoeding voor voorraden'

Voorzitter KHN: 'Horeca wacht nog op vergoeding voor voorraden'

Horecaondernemers wachten nog altijd op een regeling ter compensatie van reeds aangeschafte voorraden die door de sluiting van de horeca niet verkocht zullen worden. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willlemsen noemde het bij tv-programma Goedemorgen Nederland 'pijnlijk' dat de overheid er 'op deze manier' mee omgaat.

Volgens Willemsen is de moraal bij veel ondernemers weg. Voor velen van hen is het niet meer vol te houden. De decembermaand is belangrijk qua inkomsten omdat er dan doorgaans veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, kerstborrels, uitgebreide diners, dagjes uit of weekendjes weg plaatsvinden.

'Compensatieregeling rechtmatig'

Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn die ook in de ochtendshow aanwezig was, benadrukte dat de maatregelen van de ene op andere dag zijn ingegaan. Daarmee heeft de sector volgens hem recht van spreken als het om compensatieregelingen gaat. 'Wat mij betreft gaat dit voedsel niet allemaal naar de wilde zwijnen op de Veluwe, maar gaat het gewoon heel netjes bezorgd worden voor een goede vergoeding op de tafels tijdens Kerst in vele huishoudens.'

Flinke schulden

Volgens KHN zitten nog steeds veel ondernemers met flinke schulden van eerdere lockdowns. 'Die kunnen dit er echt niet bij hebben', zo klinkt het. De branchevereniging wijst erop dat een jaar eerder ook een extra subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) werd ingevoerd. Daarnaast wil de branche ook dat er een duidelijke exitstrategie komt die ondernemers duidelijkheid moet geven voor de komende weken.

Lamgeslagen

De horeca voelt zich lamgeslagen door de nieuwe maatregelen van het kabinet. Eigenaren van horecabedrijven zijn somber en pessimistisch over hun toekomst, zo laten horecaondernemers weten.

Opeenstapeling van fouten

Horecaondernemer Johan de Vos  vindt ‘dat de maatregelen volgen op een opeenstapeling van fouten. We hopen dat het in drie weken verandert en niet dat we in treurigheid de maatregelen gaan rekken tot maart/april.’ Maar, zei hij, ‘met dit kabinet weet je: het wordt geen 14 januari.’ Hij spreekt van ‘de zoveelste klap, net in hét seizoen voor restaurants’.