nieuws

Advocaat: ‘ondernemers zijn makke schapen

Hotel

Volgens horeca advocaat Raoul Meester zijn terrasondernemers vaak makke schapen. Ze zijn geneigd om geen bezwaar aan te tekenen bij de gemeente, terwijl dat juist kan helpen.

Advocaat: ‘ondernemers zijn makke schapen

Volgens Meester zijn de drie problemen dat horecaondernemers niet het juiste terras aanvragen, ze maar een beperkt terras krijgen en er vaak geluidsoverlast is. Maar daar hoeft een ondernemer zich niet bij neer te leggen: er is mogelijkheid terug te vechten. Hij zei dit in een interview met Misset Horeca.

Niet het juiste terras

Ondernemers laten volgens Meester vaak kansen liggen. ‘Ze dienen bijvoorbeeld dezelfde aanvraag in als het jaar daarvoor. Ze durven niet genoeg en denken dat ze toch geen groter terras kunnen krijgen dan wat ze nu al hebben.’

Verschillende terrassen aanvragen

Volgens Meester kun je ook drie verschillende opties terrassen aan de gemeente voorleggen: A, B en C, waarbij je je eigen voorkeur aangeeft. Dat verhoogt het slagingspercentage.

Klagende buren

Vooral bij binnentuinen en verwarmde terrassen klagen de buren vaak over geluidsoverlast. Ondernemers staan er volgens Meester niet genoeg bij stil dat een terrasvergunning niet zomaar kan worden ingetrokken. ‘Alleen als er sprake is van een ernstige aantasting van het woon- en leefklimaat kan dat. Ondernemers gaan vaak mee in de lijn van de gemeente, terwijl dat niet altijd nodig is.’

Terrasvergunning met beperkingen

Ondernemers krijgen soms een kleiner terras dan ze aangevraagd hebben. Meester zegt dat ondernemers ook bezwaar aan kunnen tekenen en dat dat vaak helpt om het terras alsnog groter te krijgen. ‘Ondernemers zijn makke schapen. Ze zijn geneigd om te doen wat de gemeente zegt en geen bezwaar aan te tekenen, terwijl je juridisch gezien niet slechter mag worden van je eigen bezwaarschrift. Mondiger zijn kan dus bijna nooit kwaad.’

Raoul Meester

Raoul Meester is eigenaar van de gelijknamige firma ‘meester advocaten’. Zijn fimra treedt op voor ruim 2600 horecabedrijven.

Reageer op dit artikel