nieuws

Bibliotheek wordt weer hotel

Hotel

In de voormalige bibliotheek in het Zeeuwse Sint Maartensdijk opent voor de tweede keer in de geschiedenis van het gebouw een hotel.

Bibliotheek wordt weer hotel

In de jaren vijftig was hotel De Gouden Leeuw er gevestigd, later werd het statige pand uit 1592 omgebouwd tot bibliotheek.

Op dit moment worden de kantoren op de eerste verdieping weer verbouwd tot hotelkamers van hotel Kom!, wat begin volgend jaar open moet.

Hotelverleden

Op de deuren van die kantoren herinneren sierlijke nummers aan het hotelverleden. De dunne wandjes gaan er uit om plaats te bieden aan tien ruime kamers, zeggen de Haagse initiatiefnemers Marijn van Son en Kyra Bijlstra in BN/De Stem. De sierletters van het oude hotel willen ze wel behouden.

Op de begane grond komt een bar, een ontbijtruimte en twee vergaderzalen. In het achterste gedeelte gaat het gezin wonen. ‘Voor ons is het een droom die in vervulling gaat. Al jaren dromen we van een eigen zaak. Vorig jaar kwam dit op ons pad. Een mooi pand met potentie. Wij waren na de eerste bezichtiging gelijk verkocht’, aldus Bijlstra.

‘Nooit een hotel’

Hotelbloed kruipt waar het niet gaan kan, bewijst Bijlstra. ‘Mijn ouders hadden vroeger een klein hotel. Het was ontzettend hard werken en mijn vader was daardoor weinig thuis, ik heb altijd geroepen dat ik later nooit een hotel zou beginnen.’ Het komt er nu dus toch van. ‘Maar we woonden niet bij het hotel. Wij kunnen wonen en werk combineren. Ideaal.’

Kom! is geen alledaagse naam. ‘Die hebben we al jaren in ons hoofd’, zegt Bijlstra. ‘Het stamt uit de tijd dat we nog dachten aan een lunchroom of restaurant als eigen zaak. We wilden alles uit een mooie kom serveren. Eigenlijk vonden we het wel een korte, krachtige naam voor het hotel.’

Kom! richt zich deels op de toerist die rust zoekt en deels op de zakelijke markt. ‘Op dat gebied is er hier weinig.’

Reageer op dit artikel