nieuws

Bibob nekt Chris Luken in Ubbergen

Hotel

Hotelondernemer Chris Luken stootte bij een aanvraag voor de horecavergunningen voor zijn recent aangekochte hotel De Gelderse Poort in Ooij in de gemeente Ubbergen lelijk zijn neus. De gemeente weigerde op basis van de wet Bibob, die crimineel geld uit het bedrijfsleven moet houden. ‘Belachelijk’, vindt Luken.

Bibob nekt Chris Luken in Ubbergen

‘In elke gemeente waar ik aanklop word ik met open armen ontvangen’, sputtert Luken, ‘maar een overijverige ambtenaar in Ubbergen speurde naar mijn justitiële verleden en kwam twee snelheidsovertredingen en een akkevietje met Poolse werknemers tegen.’

Op basis van die overtredingen oordeelde de betreffende ambtenaar, Sjaak Arts, dat Luken ‘niet over genoeg sociale hygiëne beschikt’, één van de voorwaarden in Bibop om de vergunningen te krijgen.

Crimineel

‘Ik heb nietst tegen die wet. Dat ze met Bibob crimineel geld uit de bovenwereld willen houden is prima. Maar dit is bezopen. Nu ben je als snelheidsovertreder al crimineel, en kun je je beroep niet eens meer uitvoeren.’

Luken snapt best dat hij in zware overtreding was toen hij in 2005 en 2006 meer dan vijftig kilometer te hard reed. En ook de boete omdat hij vermeend illegaal Poolse schilders aan het werk had, betaalde hij meteen. ‘Maar dat ik daar jaren later nog zo door gestraft wordt, vind ik onbegrijpelijk.’

Hij zoekt de publiciteit niet zozeer voor zichzelf, ‘ik kom er niet al te rooskleurig vanaf’, maar vooral voor collega ondernemers. ‘Wat nou als je kleine zelfstandige bent en je krijgt dit op je bord? Dan zit je. Ik ben toch vaak een voorbeeld voor zulke ondernemers, en wil daarom ook dit aan de kaak stellen. Al vond ik de aandacht van De Telegraaf ook wel wat overdreven.’

Schuldbekentenis

Woensdag zit Luken met de gemeente, waaronder de verantwoordelijke ambtenaar, om de tafel om tot een oplossing te komen. ‘Ik ga ervan uit dat die er komt. Zo niet, dan wil ik in ieder geval de motivatie van de weigering op papier, want daar doen ze nu heel moeilijk over.’

Als hij werkelijk geweigerd wordt in Ubbergen, vreest Luken voor toekomstige aanvragen. ‘Dat is toch een soort schuldbekentenis. Dan kunnen ze altijd hiernaar verwijzen, dat ik hier toch ook geweigerd ben. En dat terwijl ik een integer ondernemer ben, die een gemeente veel goeds kan brengen. Ik investeer, trek bezoekers en zorg voor werkgelegenheid. Daarom is dit ook zo wrang.’

Een ding heeft hij wel geleerd. ‘In Nederland zal ik niet zo snel meer te hard rijden. Ik zit nu ook in de auto, en rijd netjes honderd op de snelweg.’

Fletcher Group

Chris Luken timmerder de afgelopen jaren met zijn Fletcher hotels onder management van de Hotel Management Group (HMG) aardig aan de weg. Wat in 1995 begon met de hotelbon, is nu een imperium van dertig hotels. Deze week wordt er daar weer één aan toegevoegd, maar welke dat is kan Luken nog niet zeggen. ‘Eerst moeten de handtekeningen staan en het personeel ingelicht.’

In de horecabranche in Nederland bekleedt hij diverse topfuncties op het gebied van gastvrijheid en geeft geregeld lezingen over dat onderwerp. In de Misset Horeca Top-100 brands en bedrijven staat hij op de 27e plek.

Meer berichten over Chris Luken en Fletcher Group:

Reageer op dit artikel