nieuws

CBS: hotels – 3,5 procent overnachtingen

Hotel

De eerste acht maanden van 2009 hebben in totaal 20 miljoen gasten in een Nederlandse logiesaccommodatie overnacht. Zij realiseerden ruim 61 miljoen overnachtingen in hotels, bungalowparken of kampeerterreinen. Hotels deden slechte zaken met een afname van 3,5 procent in aantal overnachtingen.

CBS: hotels – 3,5 procent overnachtingen

Dit heeft het CBS becijferd. Vooral hotels deden in de eerste acht maanden van 2009 slechte zaken. Over de hele linie noteerde het CBS negatieve cijfers. Zowel het aantal gasten als overnachtingen liep met 3,5 procent terug.

Volgens het CBS bleef het totaal aantal gasten van logiesaccommodaties vrijwel stabiel (-0,23 procent ) ten opzichte van de eerste acht maanden van 2008. Ook het aantal overnachtingen onderging nauwelijks enige mutatie (-0,02 procent ) ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

In de eerste acht maanden van dit jaar liep het inkomend toerisme wat terug (-2,74 procent in gasten, -1,65 procent in overnachtingen), wat vrijwel volledig werd gecompenseerd door de toename van het binnenlands toerisme (+1,14 procent in gasten, +0,72 procent in overnachtingen).

Met de verblijfsrecreatie ging het een stuk beter. Het totaal aantal gasten steeg met 5,2 procent, uit Nederland met 5,5 procent en uit het buitenland met 3,9 procent. Daarmee heeft deze deelsector het verlies van 2008 op 2007 weer geheel goedgemaakt.

Dat kan niet voor de hele toeristische sector worden gezegd. Die staat in gasten gemeten nog op -3,2 procent (eerste 8 maanden 2007 t.o.v. eerste 8 maanden 2009) en qua overnachtingen nog op -3,5 procent . Hierbij moeten we wel in ogenschouw nemen dat 2007 een erg goed jaar was voor het Nederlandse toerisme.