nieuws

Kameropbrengst hotels Amsterdam bikkelhard onderuit

Hotel

De hotellerie in Amsterdam mag dan bezig zijn met herstel, het zal nog wel even duren voordat de hoofdstedelijke markt terug is op het niveau van drie jaar geleden. Uit het vandaag verschenen Hosta rapport blijkt hoe hard de hotels in de hoofdstad vorig jaar door de crisis zijn geraakt.

Kameropbrengst hotels Amsterdam bikkelhard onderuit

De bezettingsgraad in Amsterdam daalde van 74,9 tot 67,5 procent, een krimp van 7,4 procent. De gemiddelde kamerprijs daalde van 125 tot 108 euro, maar liefst 14 procent in de min. De RevPAR (gemiddelde opbrengst per beschikbare kamer) daalde hierdoor met 19 procent tot 73 euro.

Hoofdzakelijk gasten uit buitenland

Hotels in Amsterdam zijn meer dan hotels in de rest van Nederland afhankelijk van de internationale markt. In 2009 was in Amsterdam 83 procent van de hotelgasten van buiten Nederland afkomstig, terwijl dit in de rest van het land slechts 39 procent was.

Krimp markten VS en Engeland

Belangrijke landen voor Amsterdam zijn onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het aantal Britse gasten daalde in 2009 met 9 procent, uit de VS kwamen 16 procent minder bezoekers. Nog dramatsische was de terugval uit Azië, maar liefst 40 procent. Die markten – vooral VS en Engeland – lijken dit jaar weer iets aan te trekken.

Lees over hetzelfde onderzoek ook: