nieuws

Kwart minder omzet voor NH Hoteles

Hotel

De omzet van de hotelketen NH Hoteles over het eerste halfjaar van 2009 was een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet bedroeg 602,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat halveerde bijna tot 36,3 miljoen euro, zo heeft de Spaanse hotelketen bekend gemaakt.

Kwart minder omzet voor NH Hoteles

De economische crisis dwingt de hotelketen te besparen waar dat kan. In Nederland, waar NH Hoteles 35 hotels exploiteert, gingen de managers de werkvloer op om te zien waar meer efficiency kan worden behaald.

‘Personeel is onze grootste kostenpost’, zegt topman Arco Buijs. Op personeelskosten (ongeveer een derde van de omzet) is in Nederland inmiddels 15 procent bespaard.

Bezetting

‘We verlangen veel meer efficiency op de werkvloer. Waar mogelijk hebben we de bezetting teruggebracht. Maar ook al zijn alle kamers niet bezet, dan nog is het zondagochtendontbijt druk.’

Buijs vindt het gezond dat de werkdruk nu toeneemt. ‘Dat hoort bij een crisis.’ De organisatie wordt voortaan centraal aangestuurd. ‘Dus ik werk ook harder.’ Alles gaat nu tegen de meetlat. ‘Tot aan de zeepjes in de kamers. We willen de beste kwaliteit voor zo min mogelijk geld.’

Prijzen hotelkamers

De hotels van NH, voornamelijk actief in het viersterrensegment en nadrukkelijk aanwezig in de steden, worden in de economische crisis dubbel geraakt. Juist in de steden en in het hogere segment vallen de klappen. ‘In Amsterdam hebben we recent NH Hotel Amsterdam Centre gedegradeerd van vijf naar vier sterren. Bedrijven verbieden hun werknemers vijfsterrenhotels te boeken’, weet Buijs. Door een hotel te degraderen wordt ingeleverd op de kamerprijs. Dat verlies moet gecompenseerd worden door meer volume.

De prijzen van de hotelkamers in Amsterdam liggen nu een paar procent lager dan voorheen. ‘Evenals de bezetting, die nu uitkomt op rond 80 procent in Amsterdam tegen zo’n 65 procent voor de hotels elders in het land’, zegt Buijs. NH heeft ook een hotel op Schiphol. ‘Daar is de situatie ronduit ellendig.’

Reageer op dit artikel