nieuws

Legionella in Valkenburgs hotel

Hotel

Twee gasten van Grand Hotel Monopole in Valkenburg zijn besmet geraakt met de legionellabacterie. De GGD Zuid Limburg heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De zieken maken het naar omstandigheden redelijk goed.

Legionella in Valkenburgs hotel

Het staat nog niet definitief vast dat de patiënten hun besmetting hebben opgelopen in het hotel. Wel is duidelijk dat de bacterie daar is gevonden en dat ze daar allebei zijn geweest, verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De eerste patiënt meldde zich ongeveer drie weken geleden, de andere deze week. De legionellabacterie werd op diverse plaatsen in het hotel gevonden tijdens een reguliere controle. Komend weekeinde worden de leidingen van het hotel doorgespoeld.

De GGD informeert de mensen die het hotel in de afgelopen drie weken hebben bezocht. Het hotel treft maatregelen om risico op meer besmettingen zoveel mogelijk te beperken. De douches zijn bijvoorbeeld afgesloten.

Legionella is de bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Het inademen van de bacterie in kleine druppeltjes waternevel kan tot besmetting leiden. De meeste mensen worden er niet ziek van. Wie wel ziek wordt, krijgt zware longontsteking. Ouderen kunnen erdoor overlijden.

Het is niet de eerste keer dat een hotel wordt getroffen door de gevreesde bacterie. In de afgelopen twee jaar werd legionella aangetroffen in twee Amsterdamse tophotels. Eerst in Hotel Amstel en later in het luxe Okura-hotel.