nieuws

Oud theater Amsterdam wordt toch hotel

Hotel

Het voormalige Edisontheater aan de Elandsgracht in Amsterdam mag toch een hotel worden, dat heeft de Raad van State beslist. Buurtbewoners hadden bezwaar aangetekend, maar dat is afgewezen.

Oud theater Amsterdam wordt toch hotel

Volgens omwonenden is de komst van een hotel in strijd met het bestemmingsplan. Ook denken ze dat door het hotel de verkeersdruk zal toenemen en zijn ze bang voor geluidsoverlast van afzuiginstallaties op het dak, schrijft het Parool.

Deze bezwaren zijn door de Raad van State nu van tafel geveegd. Het nieuw te bouwen pand valt volgens de raad binnen het bestemmingsplan en onderzoek wijst uit dat van het geplande hotel geen buitengewone verkeersaantrekkende werking te verwachten valt.

Het voormalige theater was tot voor kort een tapijtwinkel maar staat nu leeg. De nieuwe eigenaar wil het verouderde pand neerhalen er nieuwbouw plegen. Er moet een driesterrenhotel met ongeveer vijftig kamers komen.

Kamerplafond

Stadsdeel Centrum heeft geen bezwaar tegen de komst van het hotel. Weliswaar geldt in de Amsterdamse binnenstad een kamerplafond, maar de exploitant sluit een ongeveer even groot hotel in de Warmoesstraat.

Omdat tegelijkertijd aan de Prinsengracht een hotel in het oude gerechtshof wordt ontwikkeld, zou het maximum aantal kamers worden overschreden. Maar omdat de aanvraag voor het pand aan de Elandsgracht was ingediend voordat het maximum aantal kamers werd vastgesteld, kan dat geen belemmering vormen. Tegen de uitspraak van de Raad kan niet meer in beroep worden gegaan. De exploitant is nu aan zet om de sloop- en bouwvergunningen aan te vragen.

Meer Amsterdams hotelnieuws:

Reageer op dit artikel