Toeristenbelasting blijft melkkoe

Toeristenbelasting blijft melkkoe

De toeristenbelasting valt dit jaar in 174 gemeenten weer hoger uit, vorig jaar verhoogden 169 gemeenten deze belasting die vaak wordt gezien als melkkoe. Dit blijkt uit een onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite LookingforBooking.com.

Van de 418 gemeentes in Nederland verhoogt 42 procent de toeristenbelasting. De recreatie branche heeft meer dan genoeg van deze 'slaaptaks'. Zo wordt onder andere het concurreren met goedkopere, buitenlandse plaatsen steeds moeilijker.

Arhur Helling van belangenbehartiger RECRON geeft in Metro de gemeente Dronten als voorbeeld. Het lijkt hem sterk dat de plaats in het midden van de Flevopolder een extreem grote attractiewaarde heeft. Toch verhoogt de gemeente daar de toeristenbelasting met 75 procent van 0,80 naar 1,40 euro.

Rotterdam verlaagt

Rotterdam, de gemeente die vijf jaar lang geen toeristenbelasting inde, verlaagt in 2011 haar percentage van 5,5 naar 4,5 procent. Schiphol blijft – hoewel met het zelfde tarief als vorig jaar – de duurste locatie als het gaat om de toeristenbelasting. De gemeente Haarlemmermeer heft ook dit jaar 6 procent belasting op de kamerprijs.

Naast Schiphol staat ook Den Bosch dit jaar in de top-5 van duurste gemeentes. Het tarief naar ster is afgeschaft en ingeruild voor een vast bedrag van drie euro per persoon per nacht. Vorig jaar betaalde een hotelgast nog 1,02 euro voor een nachtje slapen in een driesterrenhotel, een verhoging van ruim 190 procent!

Hoorn schaft af

De grootste stijging staat op naam van de gemeente Lingewaal, waar overnachten van 0,50 euro naar 1,50 gaat. Een plus van 200 procent. In elf gemeentes is de toeristenbelasting nieuw ingevoerd. In Hoorn is de taks afgeschaft en vijf gemeentes hebben besloten tot een lager tarief in 2011. In 117 gemeentes blijft de toeristenbelasting ongewijzigd.