nieuws

Tour-deelnemers willen eigen kok

Hotel

De chef-kok doet zijn intrede in de Tour de France. Steeds meer ploegen nemen hun eigen kok mee. Zo willen ze ontkomen aan de veelal matige kookprestaties in de Franse hotels. Rabobank werkt nog niet met een eigen kok, maar als het toprenner Michael Boogerd ligt komt daar snel verandering in.

Tour-deelnemers willen eigen kok

Boogerd zou een eigen kok willen aanbevelen voor Rabobank, zo laat hij weten in het Algemeen Dagblad. ‘Ik denk zelfs dat er wel koks zijn die gratis mee willen. Het is natuurlijk een leuk baantje. Bovendien, eten in de Tour is echt ontzettend belangrijk. Het is echt geen overbodige luxe’, aldus Nederlands beste wielrenner.

De Belgische formatie Davitamon heeft het beter voor elkaar. De ploeg, met meervoudig etappewinnaar Robbie McEwen, heeft een topkok in dienst. Frank De Wilde zorgt dagelijks voor het eten gedurende de drie weken durende ronde. De Wilde was jarenlang uitbater van diverse sterrenrestaurants in Gent en omgeving en is tegenwoordig freelance kok.

‘Deze klus is een nieuwe ervaring. En met zoveel overwinningen van sprinter McEwen smaken de aperitiefjes nog beter. Champagne, ja’, aldus De Wilde. De organisatie van de Tour stuurt dagelijks drie koks naar de hotels waar de wielrenners verblijven om het geserveerde eten te controleren. Nu De Wilde aan de kachel staat is de ‘smaakpolitie’ niet meer op bezoek geweest bij Davitamon.

Het is overigens niet de eerste keer dat een wielrenploeg een eigen kok meeneemt. Veelvoudig winnaar én perfectionist Lance Armstrong nam jarenlang een Zwitserse traiteur mee om voor de maaltijden te zorgen. In andere sporten, zoals bijvoorbeeld voetbal, is het meenemen van een eigen kok meer regel dan uitzondering.