nieuws

Vijf jaar cel voor oplichter vakantiehuisjes

Hotel

De rechtbank in Groningen heeft Marcel B. donderdag veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De 41-jarige eigenaar van de website villaspanjehuren.nl heeft vorig jaar zomer honderden vakantiegangers opgelicht.

Vijf jaar cel voor oplichter vakantiehuisjes

De straf is hoger dan de eis. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden vier jaar tegen de man voor oplichting en witwassen.

Vakantiegangers

Marcel B. verhuurde in juli vorig jaar aan ten minste 548 Nederlandse en Belgische vakantiegangers niet bestaande vakantiehuizen in Frankrijk en Spanje. Daarmee heeft hij ruim een half miljoen euro buitgemaakt.

Volgens de rechter heeft B. op ‘gewiekste, berekende en doordachte wijze’ de honderden vakantiegangers opgelicht. Van het buitgemaakte geld heeft hij rekeningen betaald en een aantal maanden luxe geleefd.

Geld verborgen

Een groot deel is nog niet teruggevonden, omdat hij het geld heeft verborgen. B. verklaarde tijdens de zitting de zwendel te zijn begonnen omdat hij diep in de schulden zat.

De rechter meent dat de door het OM geëiste straf van vier jaar te laag is. Ook valt de straf hoger uit omdat B. geen berouw heeft getoond en zich niet bekommert om de gevolgen van zijn zwendel.

Zwendel

De aanklager kondigde tijdens de zitting aan dat het OM van plan is een ontnemingsprocedure te beginnen, om B. het voordeel dat hij met de zwendel heeft verkregen, af te nemen.

B. werd op 15 oktober in het Spaanse Alicante aangehouden, toen een bekende van de man hem daar wilde opzoeken.