nieuws

Parijs werkt samen met AirBnB

Hotel 64

De gemeente Parijs en AirBnB zetten een gezamenlijke communicatiecampagne op om de ruim 5000 huiseigenaren in de Franse hoofdstad die hun huis onderverhuren aan toeristen te bereiken.

Parijs werkt samen met AirBnB

Waar in Duitsland en recent in Brussel een steeds restrictiever beleid geldt ten aanzien van AirBnB en andere verhuursites, zoekt Parijs nadrukkelijk de samenwerking om er ‘gezamenlijk voor te zorgen dat het accommodatieaanbod in de stad kan stijgen zonder de woningmarkt te beïnvloeden’.

Die samenwerking is vooral bedoeld om de regels rond huizen delen en onderverhuren aan toeristen nogmaals duidelijk te maken. Huizen mogen niet meer dan vier maanden per jaar verhuurd worden, bij langere verhuur is een speciale vergunning nodig. Sociale woningen mogen niet verhuurd worden aan toeristen.

25.000 euro boete

Wie niet aan de regels voldoet kan een boete van maximaal 25.000 euro per verhuurde eenheid krijgen plus een dwangsom van 1000 euro per dag. De gemeente heeft aangekondigd meer controles op naleving te gaan uitvoeren.

Na vier maanden zullen de stad en AirBnB de samenwerking evalueren. Vorig jaar al begon AirBnB in Parijs met het innen en afdragen van toeristenbelasting aan de stad.

Overigens kwamen vorig jaar de vijfsterrenhotels in de Franse hoofdstad nog in het geweer tegen AirBnB.

Reageer op dit artikel