nieuws

Yays opent hotelappartement in monumentale havenkraan

Hotel 2078

Yays Concierged Boutique Apartments opent eind november het ‘The Yays – Crane Apartment’ op het KNSM-Eiland in Amsterdam. Het appartement is gevestigd in de monumentale havenkraan Figee 2868 en is na een renovatie in het Friese Franeker weer terug in zijn thuishaven aan het IJ.

Yays opent hotelappartement in monumentale havenkraan

De Figee kraan is in januari 2016 over het IJ vervoerd naar Friesland voor een grondige restauratie en is sinds enkele weken weer terug op zijn plek. De monumentale havenkraan is ingericht als appartement door de Amsterdamse designer Edward van Vliet, met behoud van zijn karakteristieke uiterlijk. 

De kraan is nieuw leven ingeblazen en omgedoopt tot ‘The Yays – Crane Apartment’. De officiële doop was op woensdag 29 november, vanaf januari 2018 is het mogelijk om in het appartement te verblijven. 

Monumentale havenkraan

Op 21 november 1944, precies 73 jaar geleden, blies een Duits Sprengcommando alle havenkranen aan het IJ op. Na de oorlog kwamen er nieuwe kranen, gebouwd in opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM). 

Deze kranen werden gebouwd door de Haarlemsche Machinefabriek van de Gebr. Figee met als doel om schepen uit te laden in de haven van Amsterdam. Maar de wereldhandel schakelde over van stukgoed op containertransport, het IJ werd te klein, de kranen te fragiel en in 1979 staakte de laatste grote rederij, de KNSM, haar werkzaamheden. 

Het Oostelijk Havengebied raakte in verval en veranderde in een woestenij van gras, rails en lege loodsen. In 1975 besloot de gemeenteraad van Amsterdam het Oostelijk Havengebied een woonbestemming te geven. 

Van de vele hijskranen aan de kaden werd er één van de sloop gevrijwaard: kraan nummer 2868 aan de Surinamekade op het KNSM-eiland, gebouwd in 1958. Op initiatief van een buurtbewoner en in samenwerking met stadsdeel Oost, de gemeente, monumentenzorg en Yays is de bestemming van de kraan gewijzigd en de restauratie van de monumentale havenkraan mogelijk gemaakt. 

Over Yays 

Yays is een ‘travel and stay’ concept dat zich met extended stay appartementen richt op zowel leisure- als business gasten. Yays Concierged Boutique Apartments beheert meer dan 100 appartementen verspreid over drie locaties in Amsterdam en heeft zich recentelijk naar Barcelona uitgebreid met de opening van Yays Sagrera. 

In 2018 worden er ook Yays locaties geopend in Parijs en Antwerpen. Yays is gelanceerd in 2014 door Short Stay Group, één van de grootste aanbieders van serviced apartments in Europa. 

Reageer op dit artikel