nieuws

Nederland blijft populair onder toeristen: aantal Aziaten en Duitsers stijgt

Hotel 1382

Nederland blijft onverminderd populair onder toeristen. Het aantal bezoekers van over de grens steeg in de eerste acht maanden van het jaar met ruim 13 procent tot 12,4 miljoen, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde.

Nederland blijft populair onder toeristen: aantal Aziaten en Duitsers stijgt

Opvallend is dat vooral Aziaten Nederland dit jaar weer beter weten te vinden. Als gevolg van bijvoorbeeld terrorismedreiging lieten onder meer Chinezen en Japanners Nederland, maar ook andere landen in Europa, wat meer links liggen. Dat effect lijkt nu uit de markt. In de maanden januari tot en met augustus steeg het aantal Aziaten dat naar Nederland trok met ruim een kwart tot 900.000. Ook Duitsers vinden vaker hun weg naar Nederland.

Nederland ten opzicht van andere Europese landen

Nederland presteerde qua groei in de eerste maanden van dit jaar beter dan veel andere Europese landen. De gemiddelde groei van het aantal buitenlandse gasten dat landen van de Europese Unie bezocht was 7,7 procent. Frankrijk herstelde van de daling van het aantal toeristen vorig jaar onder druk van terroristische aanslagen. Het aantal bezoekers van over de grens dat naar Frankrijk trok steeg met 7,5 procent.

Uitgaven in Nederland

In 2016 gaven buitenlandse toeristen 21 miljard euro uit in Nederland1,3 miljard euro(bijna 7 procent) meer dan in het jaar daarvoor. Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen was ruim 6 procent hoger dan in 2015. Het toerisme is goed voor 641.000 arbeidsplaatsen.+

Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt ook dat buitenlandse toeristen een accommodatie of ticket boeken bij of via een Nederlands bedrijf. Hoewel een groot deel van deze toeristen niet daadwerkelijk naar ons land reisde, verdienden de Nederlandse bedrijven wel aan deze boekingen.

Toerisme binnenland

Nederlanders die vorig jaar in eigen land op vakantie gingen of uitstapjes maakten, waren goed voor 45 miljard euro aan bestedingen, een groei van ruim 3 procent. In totaal gingen de toeristische bestedingen in ons land vorig jaar met bijna 4 procent omhoog tot 75,7 miljard euro.

Het CBS meldde verder dat er vorig jaar 641.000 arbeidsplaatsen waren in de toerismesector, een stijging met ruim 13.000. Daarmee is de branche goed voor 6,4 procent van het totaal aantal banen in Nederland.

De totale toeristische bestedingen (van gasten uit binnen- en buitenland) stegen in 2016 bijna 4 procent en lagen ruim 27 procent hoger dan in 2010. De waarde van deze bestedingen bedraagt inmiddels 75,7 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels