Tekort aan champagne dreigt

Tekort aan champagne dreigt

Champagne dreigt ten onder te gaan aan de eigen populariteit. De vraag van met name de rich & famous is groter dan het aanbod. Importeurs in Europa voorzien een dreigend tekort voor de komoende jaren, en voorlopig is geen oplossing in zicht.

Möet Hennessy Nederland levert zijn kroonjuwelen Moët & Chandon, Dom Perignon, Veuve Clicquot, Mercier en Krug alleen nog aan vaste klanten. ‘Zaken waarmee we al twintig jaar of meer een relatie hebben’, zegt directeur Bob Bron van de importeur in De Volkskrant.

De producenten van de beroemde bubbels kunnen de vraag van de rich and famous al lang niet meer bijbenen. In Engeland waarschuwt het oudste champagnehandelshuis van Groot-Brittannië, Berry Brothers & Rudd, voor champagneschaarste in de komende jaren, schrijft The Independent.

Vijfjarenplan

Bron: ‘Jaarlijks worden op 35 duizend hectare 300 miljoen flessen geproduceerd, maar vorig jaar werden er 307 miljoen verkocht. Dit jaar zijn dat er 317 miljoen. Dus reken maar uit: we hebben al 24 miljoen flessen van de voorraad moeten opgeven.’

Hij wijst op zijn vijfjarenplannen, waarbij vraag en aanbod steeds verder uit elkaar lopen. ‘Het probleem wordt nijpender. Wij hebben dit jaar al geen fles meer gekregen, terwijl de vraag fors is gestegen.’

Stijgende vraag

Een van de oorzaken van het tekort is de snel stijgende vraag naar champagne in landen als Rusland en China. De nieuwe miljonairs in deze landen schenken het even gretig als de oude en de nieuwe rijken in Europa en de VS. Miljonairs kopen vooral de hele grote flessen, zoals de methusalems, waarin ruim 6 liter zit, en de Nebuchanezar van 15 liter.

Volgens Bron wordt het Champagne-gebied uitgebreid. Veertien dorpen hebben toestemming gekregen van de Appellation d’Origine Controllée om Champagne-wijnen te produceren. Dat is een uitbreiding van 10 procent van het areaal. ‘Maar het duurt drie jaar voordat de druiven kunnen worden geoogst voor de champagne. En daar komt nog eens een periode van drie tot zeven jaar bij dat een champagne moet liggen. Dus reken maar uit: dat wordt pas 2017 voordat we er iets aan hebben.’

Hij zegt dat de stijgende vraag in Europa eigenlijk nog een groter probleem vormt. ‘Nog altijd wordt 83 procent van alle champagne in Europa geconsumeerd.’ Niet alleen een groot huis als Moët Hennessy kampt het tekorten. Wicky van der Meys in Almere importeert sinds vijf jaar het biologisch-dynamische merk Raymond Boulard. ‘We leveren alleen aan restaurants, maar we hebben geen druppel meer op voorraad.’

Wachtlijst

Ook het Engelse Berry Brothers & Rudd vreest straks een wachtlijst te moeten aanleggen voor met name de grotere flessen zoals magnums, meldt de Britse krant The Independent.

De komende jaren denkt het handelshuis het aantal flessen per klant te moeten beperken om in de vraag te kunnen voorzien. Vooral voor het jaar 2009 verwacht Berry Brothers & Rudd dat het champagneaanbod nijpend wordt.

Meer Champagne berichten: