nieuws

Brusselse chef kookt op Zuidpool

Restaurant

Leden van een Belgische expeditie, die op de zuidpool een nieuw onderzoeksstation gaan bouwen, krijgen gezelschap van een Brusselse chef-kok die de harde werkers ‘consistente’ maaltijden gaat serveren.

Brusselse chef kookt op Zuidpool

Salvatore Bongiorno, kok van het Brusselse restaurant Bonjour Toto, vertrekt half november voor zes weken naar de Zuidpool. Daar bouwen vijftig expeditieleden een poolbasis voor klimaatonderzoek.

Op de basis komt een tent, waar Bongiorno zijn gerechten kookt en opdient. De buitentemperatuur ligt rond de min 25 graden. In die grote vriezer ligt al 1,8 ton niet bederfelijke voedsel klaar, de rest wordt ingevlogen als Bongiorno er is.

De Brusselse chef zal stevige, maar wel gevarieerde maaltijden serveren, zegt hij. ‘Pasta, ragout, zulke dingen. Met twee borden moeten ze het halen tot de volgende maaltijd. Het zal in ieder geval consistent en calorierijk voedsel zijn. Ik ga ze geen dieetslaatjes met yoghurt voorzetten.’

Reageer op dit artikel