nieuws

Geen ruimte voor bier in gastronomie

Restaurant

Voor bier is weinig tot geen ruimte in de topgastronomie in Nederland. Het kan hooguit dienen als smaakopwekker. Dat concluderen Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma en Paul van de Bunt in Misset Horeca Culi Talk.

Geen ruimte voor bier in gastronomie

De topkoks reageerden in de live talkshow van Misset Horeca op een vraag van een kijker. Die wilde weten waarom bier zo weinig wordt gebruikt in de keuken van toprestaurants.

‘De verzadigingskans met bier is enorm groot’, zegt Paul van de Bunt van tweesterrenrestaurant De Leuf in het Limburgse Ubachsberg. ‘ Een mooi glas bier bij een mooie schotel past prima. Maar niet bij een gastronomisch zes of zeven gangenmenu’.

Ook Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen ziet weinig kansen voor bier in de topgastronomie. ‘Ik geloof niet in een gastronomische bereiding. Wel kan het ingezet worden om smaak op te wekken. Bier heeft zeker een functie dat het door de gist iets oproept. Verder geloof ik er niet zo in. Bier drink je gezellig na afloop.’

Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle heeft jarenlang bier op de kaart gehad. ‘Ons eigen Librije-biertje met groene thee en yuzu. Een klein beetje bier bij een gerechtje kan wel, maar geen hele fles.’

Reageer op dit artikel