nieuws

Horecafilm Ober in de race voor Europese filmprijs

Restaurant

De film Ober van Alex van Warmerdam is samen met Zwartboek van Paul Verhoeven geselecteerd voor de European Film Awards 2007. Dat maakte de European Film Academy (EFA) dinsdag bekend.

Horecafilm Ober in de race voor Europese filmprijs

Uit een selectie van 42 Europese films kiezen de 1800 leden van de EFA de komende weken de nominaties voor de verschillende categorieën.

De film uit 2006 gaat over een ober, gespeeld door Alex van Warmerdam zelf, die het niet makkelijk heeft in het leven: een doodzieke vrouw, klanten en buren die hem terroriseren en een buitenechtelijke relatie die zo treurig is als een ingedut huwelijk. Als hij er genoeg van heeft, wendt hij zich tot de schrijver, die ook zijn vriendin is, in wiens verhaal hij de hoofdrol speelt.

Films uit liefst 26 Europese landen zijn in de selectie vertegenwoordigd. De genomineerden in de verschillende categorieën worden op 3 november bekendgemaakt tijdens het Filmfestival van Sevilla in Spanje. De European Film Awards Ceremony, waar de winnaars worden gepresenteerd, is zaterdag 1 december in Berlijn.

Die avond wordt ook de People’s Choice Award 2007 uitgereikt, waar Zwartboek in elk geval naar meedingt. De winnaar van deze prijs wordt bepaald door Europese bioscoopbezoekers, die kunnen stemmen op hun favoriete Europese film van de afgelopen twaalf maanden.

Reageer op dit artikel