nieuws

Jachtstoet op de beursvloer

Restaurant

Luid hoorngeschal klonk op 9 januari rond kwart over elf over de beursvloer van de Horecava. Een bonte stoet van jachtblazers, koks, slagers, honden en karren vol afgeschoten wild trok van de ingang naar de Horecava-Arena. Daar volgde een demonstratie van het uitsnijden en verwerken van ree.

Jachtstoet op de beursvloer

‘ Gaaf’’, klinkt het uit de monden van het jonge publiek terwijl ze zien hoe de slagers van Ruig, Wild & Gevogelte uit Oostzaan op het podium een ree ontvillen en uit elkaar snijden. Vervolgens gaan de koks van Ruig, Perry Schreyen en René van ’t Riet samen met leerlingen van het ROC Gooi en Vechtstreek in Hilversum aan de slag om drie amuses van ree te bereiden voor de toeschouwers.

‘ We hebben ervoor gekozen om hier Nederlands wild te laten zien’, vertelt Michael Ruig van Ruig. Wild & Gevolgelte terwijl hij aan het publiek recepten uitdeelt voor de bereiding van ree. Naast dit wild is de kar op de beursvloer behangen met wild zwijn, haas en allerlei gevogelte.

Eerdere plannen om struisvogels en krokodillen naar de beurs te halen, liet de organisatie, het Koksgilde, varen. Dat bleek toch lastiger te regelen te zijn. ‘Je kunt hier wel een struisvogel laten rond lopen maar je weet niet hoe hij gaat reageren op het geluid en de mensen’, aldus Ruig. Het aantal levende dieren in de jachtstoet bleef daarom beperkt tot drie honden.

Met de wilddemonstratie wil het Koksgilde niet allleen het kookambacht laten zien maar ook aandacht te vragen voor het product wild. Voorzitter van het Koksgilde Paul Fagel en wildkok Theus de Kok (De Echoput, Hoog Soeren) gaven uitleg aan de toeschouwers over het wild.

Zie ook:
Bekijk hier een fotoreportage van Jachtstoet op de beursvloer…

Jachtstoet op de beursvloer

Reageer op dit artikel