nieuws

Michelin Duitsland: een driesterrenzaak erbij én een eraf

Restaurant

Michelin heeft dinsdag 8 november haar sterrennieuws in Duitsland bekend gemaakt. Restaurant La Vie van Thomas Buhner in Osnabruck heeft een derde ster gekregen, Restaurant Lerbach van Nils Henkel in Bergisch-Gladbach heeft haar derde ster in moeten leveren.

Michelin Duitsland: een driesterrenzaak erbij én een eraf

Nils Henkel is bij kasteelrestaurant Lerbach de opvolger van Dieter Müller en gestart met een nieuw concept en moest om die reden een van de drie sterren inleveren.

Het totale aantal driesterrenzaken in Duitslang blijft met deze mutatie op negen staan. Met uitzondering van Frankrijk (25) is er geen enkel ander land in Europa met zoveel driesterrenzaken als Duitsland.

De acht andere restaurants met drie sterren in Duitsland zijn: Restaurant Bareiss in Baiersbronn, Schwarzwaldstube in Baiersbronn, Amador in Mannheim, Aqua in Wolfsburg, Vendôme in Bergisch-Gladbach, Waldhotel Sonnora in Wittlich, Schloss Berg in Perl and Gästehaus Erfort in Saarbrücken.

Twee sterren

Tien zaken hebben een tweede ster gekregen, twee daarvan zitten in Berlijn (Lorenz Adlon en Reinstoff) en twee in Hamburg (Haerlin en Jacobs Restaurant). Klik hier voor een totaaloverzicht van de tweesterrenzaken in Duitsland.

In totaal telt Duitsland nu 32 zaken met twee sterren. Maar liefst 23 nieuwe restaurant zijn voor 2012 beloond met één ster, wat het totaal brengt op 208 zaken.

Bib Gourmands

Het total aantal restaurants met een Bib Gourmand ligt in Duitsland nu op 431, tegen 102 in Nederland. Vorig jaar telde Duitsland 386 Bib-restaurants. De Michelingids voor Duitsland is vanaf 11 november te koop.

Reageer op dit artikel