In Nederland wordt goed keukenpersoneel slecht betaald. Een kok in Lissabon, hoofdstad van tot voor kort Europa's armste land, verdient bijna net zoveel als een collega hier, en ook lonen in Istanbul liggen maar vlak onder de Amsterdamse. In Dublin krijgt een kok zelfs ruim zevenduizend euro meer per jaar dan hier.
Keerzijde van de medaille: in Oost-Europa zijn de lonen weer zo laag dat koks daar een moord zouden doen voor een Nederlands salaris.
Twee keer zo veel
Gemeten naar koks in andere wereldsteden, verdienen ze in Amsterdam maar matig, wijst het jaarlijks
UBS hanteert als standaard een commis chef of chef de partie in een goed restaurant, verantwoordelijk voor 2 of 3 mensen, met 10 jaar ervaring, een opleiding en een leeftijd van rond de 30.
Bekaaid
Koks in de Amerikaanse stad Los Angeles verdienen het meest (ruim 35.000 euro netto per jaar), wijst
Als de cijfers worden teruggebracht naar een brave 40-urige werkweek, verdienen koks in het Canadese Toronto het meest (bijna 30.000), op de voet gevolgd door Los Angeles.
Belasting
Opvallend is vooral de soms grote verschillen tussen bruto en netto-inkomen. Zo hoeft een chef in Dubai niets af te dragen van de ruim 39 duizend euro die hij jaarlijks opstrijkt, terwijl men in Kopenhagen bijna de helft van zijn 57 duizend euro moet inleveren bij de belasting.
Ook werktijden verschillen enorm. Moet een chef in het Indiase Mumbai 52 uur per week aan de kachel staan, in Auckland, Nieuw Zeeland mag men na 30 uur al naar huis.