nieuws

Polen stropen paddenstoelen voor horeca

Restaurant

Poolse paddenstoelenplukkers vormen dit jaar een groot probleem in de bossen van het Gooi. Hele percelen worden kaalgeplukt, tot woede van plaatselijke boswachters. De paddenstoelen worden vervolgens doorverkocht aan restaurants.

Polen stropen paddenstoelen voor horeca

‘Ik lig op de loer, maar heb ze nog niet op heterdaad kunnen betrappen’, zegt boswachter Tineke Harlaar van boswachterij De Vuursche in de Gooi- en Eemlander.

Ze krijgt regelmatig meldingen van ruiters en wandelaars. ‘Totnogtoe kwam ik te laat en waren alle paddenstoelen al weggesneden of geplukt.’ Harlaar vermoedt dat de oogst niet alleen voor eigen gebruik is, maar wordt doorverkocht aan de horeca. ‘Het schijnt dat exclusieve paddenstoelen zo dertig euro per kilo opbrengen.’

Aan de kentekens van geparkeerde auto’s leidt Harlaar af dat het vooral Poolse en Tsjechische paddostropers betreft.

Tassen vol

Niet alleen in Lage Vuursche kampen ze met een toestroom van illegale paddenstoelenplukkers. Ook de bossen van het Goois Natuurreservaat hebben ‘last van Oostblokkers die massaal komen plukken’, zegt woordvoerster Mirjam de Hiep.

In Polen is het zelf plukken van paddenstoelen volgens De Hiep heel normaal. Voor eigen gebruik mag ook best een mandje bospaddenstoelen geplukt worden, maar volgens Harlaar gaat het bij de Oost-Europeanen meestal om tassen vol. ‘Het is extreem dit jaar. Ze komen in groepen en struinen een heel stuk bos af. Dat mag absoluut niet!’

‘Iedereen moet van paddenstoelen kunnen genieten’, vindt Harlaar. ‘Het gebeurt zelfs dat paddenstoelenexcursies worden uitgezet en dat daags ervoor alle paddenstoelen zijn geplukt.’

Hallucinerende paddo’s

Behalve cantharellen, eekhoorntjesbrood en andere eetbare lekkernijen worden paddo’s met hallucinerende werking geroofd. ‘Grof geld is ermee te verdienen. We surveilleren er extra op’, aldus De Hiep.

Door illegale pluk kunnen soorten zelfs verdwijnen, waarschuwen de boswachters. Harlaar vermoedt een opmars van illegale stropers uit het oosten van Nederland naar haar regio. ‘Op de Veluwe wordt namelijk streng gecontroleerd.’

Ze overweegt waarschuwingsbordjes te plaatsen. ‘Misschien volgend jaar, maar bordjes kunnen ook plukkers aantrekken.’

Zie ook:

Reageer op dit artikel