nieuws

Rel om gids Grootspraak

Restaurant

Restaurantgids Grootspraak is in opspraak geraakt. De gids benaderde enkele weken geleden topkok Erik van Loo van restaurant Parkheuvel met de melding dat hij de prijs van beste chef zou winnen. Omdat Van Loo niet aanwezig kan zijn bij de prijsuitreiking, gaat de onderscheiding naar een andere kok.

Rel om gids Grootspraak

‘Dat is toch vreemd’, vraagt Van Loo zich hardop af. ‘Ik word gebeld en gefeliciteerd. Ik heb toen gezegd dat ik 3 november, de dag waarop Grootspraak wordt gepresenteerd, niet aanwezig kan zijn vanwege een andere afspraak. Daarna heb ik niets meer van Grootspraak gehoord en hoor ik van anderen dat mijn vriend Nico Boreas de prijs krijgt’.

Van Loo vindt de gang van zaken bij Grootspraak vreemd. ‘Je krijgt een prijs omdat je die verdient, niet omdat je wel of niet aanwezig bent bij de prijsuitreiking. Ik vind het vooral klote voor Nico, omdat hij tweede keus is. Of misschien wel derde en was ik tweede keus’.

Geloofwaardigheid

Grootspraak-baas Ronald de Groot bevestigt dat Van Loo is gebeld, maar ontkent dat daarbij gezegd is dat hij de prijs zou winnen. ‘Er is een aantal mensen gebeld in verband met de uitreiking van onderscheidingen. Er is geen toezegging gedaan dat hij wint’.

‘Dat is wel het geval’, countert Van Loo de uitspraak van De Groot. ‘Ik ben een keer door een collega van hem gebeld en ik heb hem daarna teruggebeld en toen gesproken met De Groot zelf’. De Groot: ‘De telefoontjes zijn niet door mij gepleegd, maar door anderen’.

Feit is dat Van Loo dit incident, wat op Lekkerwijntje.nl, de site van wijnschrijver John Bindels, uitgebreid wordt gemeld, slecht vindt. ‘Dit is niet best voor de geloofwaardigheid van culinaire gidsen in het algemeen. Ik ben niet rancuneus richting Grootspraak, maar wel teleurgesteld. Wanneer GaultMillau en Grootspraak de gidsen op verschillende dagen presenteren, is er niets aan de hand.’

Gidsenmaand

Zowel GaultMillau als Grootspraak worden maandag 3 november gepresenteerd. Grootspraak wordt laat in de middag onthuld in De Echoput in Hoog-Soeren en de nieuwe GaultMillau-gids wordt maandagavond gepresenteerd in het NH Barbizon hotel in Amsterdam.

De gidsen vormen de start van een spannende maand voor restaurateurs. Naast GaultMillau en Grootspraak komen in november ook Lekker, SpecialBite en de moeder aller gidsen, de Michelingids, uit.

Reageer op dit artikel