nieuws

Will Jansen krijgt Wina Born-prijs

Restaurant

Medewerker van Misset Restaurant, auteur en hoofdredacteur van culinair magazine Bouillon!, Will Jansen, heeft gisteren de Wina Born-prijs ontvangen.

Will Jansen krijgt Wina Born-prijs

Jansen kreeg de prijs uitgereikt tijdens de opening van KunsthalKOOKT, het Festival voor de Echte Smaak in de Rotterdamse Kunsthal. Hij schrijft voor culinaire tijdschriften, vakbladen (waaronder Misset Restaurant) en heeft verschillende boeken op zijn naam staan.

Na een retraite van twee jaar werd de onderscheiding voor de tiende keer toegekend aan een persoon die zich bijzonder heeft ingespannen voor de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie, dit jaar viel Jansen die eer te beurt.

Netwerk in Gastronomie en gastvrijheid

De Wina Born Prijs werd voorheen uitgereikt door de SVH, de Stichting Vakopleiding Horeca (nu Horeca Branche Instituut). Vanaf dit jaar zal dit gebeuren door het Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid, een netwerk waarvan Wina Born (1920-2001) tot aan haar dood erevoorzitter was.

De Wina Born-prijs is in 1995 ingesteld ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de in 2001 overleden culinair journalist. De ‘moeder van de Nederlandse gastronomie’ zoals Wina Born werd genoemd, heeft vanaf 1949 een grote bijdrage geleverd aan de bourgondische opvoeding van de Nederlander.

Margriet

Born was degene die Nederland na de Tweede Wereldoorlog kennis heeft laten maken met gastronomie. Haar eerste artikelen verschenen in 1949 in het blad Wijn, maar Born werd meer bekend met haar artikelen voor Margriet. Samen met haar man Han Born reisde ze de hele wereld over en via haar maakten vele Nederlanders kennis met andere keukens.

Tussen 1962 en 2000 heeft de geboren Sliedrechtse meer dan honderd boeken over wijn en koken geschreven en vertaald. Ook leidde ze tussen 1974 en 1994 wijn- en culinaire reizen voor de Stichting Academische Reizen, onder meer naar Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Turkije.

Anoniem

Wina Born leerde de Nederlandse man en vrouw buitenlandse eetgewoonten kennen en maakte het uit eten gaan populair met haar vaak hemelse beschrijvingen van gerechten. Menig kok, tot dan een anonieme werker achter de kachel, is door haar een bekende Nederlander geworden.

De Wina Born-prijs is eerder uitgereikt aan Ton Borghouts (1996), Onno Kleyn (1997), Joep Habets (1998), Hubrecht Duijker (1999) en Mac van Dinther (2000), Alma Huisken (2002), Henja Schneider (2003), Janny de Moor (2004), Henja Schneider (2003), Janny de Moor (2004) en Linda Roodenburg (2005).

Reageer op dit artikel