nieuws

Wim Klerks 13e op Bocuse d’Or

Restaurant

Wim Klerks is dertiende geworden tijdens de Bocuse d’Or, de grote internationale kookwedstrijd in Frankrijk. De titel ging naar Noorwegen, naar chef-kok Geir Skeie.

Wim Klerks 13e op Bocuse d’Or

Dat is woensdagavond bekend gemaakt in Lyon, de Franse stad waar het kampioenschap wordt gehouden.

Het gerucht ging woensdag op de beurs dat Nederland op de eerste wedstrijddag een plek bij de eerste drie zou hebben, maar woensdag kwamen nog twaalf andere landen in de wedstrijdarena waaronder sterke wedstrijdlanden als Frankrijk en Noorwegen.

‘Ik hoopte op een plaats bij de eerste tien. Maar bij deze wedstrijd weet je dat je het tegen de allerbeste moet opnemen. Een aantal landen doet al lang mee. Deze plaats is zeker niet slecht’, aldus Wim Klerks in een eerste reactie.

De 29-jarige winnaar uit Noorwegen, in het dagelijks leven werkzaam voor restaurant Midtasen Solvold AS in Sandefjord, won met een visgerecht op basis van kabeljauw en een vleesgerecht met Aberdeen Angus Scoth Beef. De tweede plaats was voor de Zweedse kandidaat en Frankrijk eindigde in eigen huis als derde.

Wim Klerks kwam dinsdag namens Nederland in actie. Direct na afloop van het optreden van Klerks liet de Franse kookheld Paul Bocuse zich ontvallen onder de indruk te zijn van de chef-kok van restaurant Le Jumeaux uit Bennebroek. Ondanks de lovende kritieken van Bocuse was het niet genoeg voor een plaats bij de eerste tien.

De sponsorprijzen voor het beste vis- en vleesgerecht gingen naar Denemarken. De onderscheiding voor de beste comice was voor de Canadese deelneemster.

Het is voor het eerst in tien jaar dat Nederland weer deelnam aan de Bocuse d’Or. Totaal waren er 23 landen geplaatst voor de wedstrijd in Lyon. Coach van Klerks in Frankrijk was Marco Poldervaart, eigenaar van restaurant De Gastronoom in Harlingen en oud-winnaar van De Gouden Koksmuts. Ronald Bellaard was assistent van Klerks in Frankrijk. De Bocuse d’Or wordt gezien als de belangrijkste kookwedstrijd ter wereld.

Tip

Verslaggever Bianca Roemaat blogt vanuit Frankrijk over de Bocuse d’Or.