nieuws

Herman van Ham overleden

Restaurant

Herman van Ham, één van Nederlands eerste sterrenkoks, is donderdag 2 augustus op 81-jarige leeftijd overleden. Van Ham was de eerste chef cuisine van Hostellerie De Hamert in Wellerlooi en liefst 27 jaar in het bezit van een Michelinster. Bovendien ontving hij in 1986 de eerste Escoffier-prijs en werd hij in 1988 bij zijn afscheid koninklijk onderscheiden.

Herman van Ham overleden

Het overlijden van Herman van Ham wordt gemeld door Hostellerie De Hamert in Wellerlooi. Van Ham kwam in 1952 bij dat restaurant in dienst als assistent van ma Grothausen. Niet lang daarna nam hij er de scepter over en gaf hij tot aan zijn pensionering in 1988 leiding aan de keukenbrigade van De Hamert.

Michelinster

Van Ham was één van de eerste koks in Nederland die voor zijn kookkunst een Michelinster kreeg en deze liefst 27 jaar wist te behouden. ‘Herman was een gedreven leermeester, streng maar rechtvaardig’, aldus Monique en Roger Smits, de huidige eigenaren van Hostellerie De Hamert. ‘Hij vroeg van zijn leerlingen het uiterste, maar gaf hen ook vak- en productkennis op hoog niveau. Tientallen van zijn leerlingen zijn nog actief in de Nederlandse horeca.’

Eerste Escoffier-prijs

Van Ham verbond als kok oude culinaire tradities met eigentijdse stromingen, maar hij bleef Escoffier trouw. Om die reden ontving hij in 1986 uit handen van Alliance-voorzitter Jaap Klosse de eerste Escoffier-prijs.

Cocktail Prins Alexander

Velen kennen Van Ham ook als ‘Mister Asperge’. Vanaf zijn aantreden in De Hamert tot het einde van zijn loopbaan verwerkte hij vele duizenden kilo’s asperges. Een van zijn beroemde gerechten is de Cocktail Prins Alexander, die hij bedacht ter gelegenheid van de geboorte van Kroonprins Willem-Alexander in 1967.

Koninklijke onderscheiding

Ook na zijn pensionering bleef hij een graag geziene gast in de internationale gastronomische wereld. Van Ham werkte mee aan drie aspergekookboeken. Voor al zijn activiteiten op culinair gebied werd hij eind 1988 bij zijn afscheid koninklijk onderscheiden. Op internet is een condoleanceregister geopend.

Reageer op dit artikel