nieuws

Restaurantclubs komen met eigen actieweek

Restaurant

Restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers en Jeunes Restaurateurs slaan de handen ineen. Ze komen gezamenlijk met een nieuwe actieweek, Fijnproeven, waarmee ze de wildgroei aan actieweken proberen te pareren.

Restaurantclubs komen met eigen actieweek

Actieweek Fijnproeven moet het antwoord worden op de wildgroei aan actieweken, vinden Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers en Jeunes Restaurateurs. Dat klinkt tegenstrijdig, geeft directeur van Fijnproeven Henk Borst toe. Borst was al actief binnen de Alliance Gastronomique.

‘Het klinkt misschien curieus maar inderdaad denken we “het probleem” actieweek te pareren door de lancering van een extra week. Er zijn inmiddels op jaarbasis een kleine 60 actie- en themaweken, maar allen geregisseerd door andere instanties dan de restaurateurs zelf.’

Door zelf de regie te houden, hebben de restaurants meer eigen invloed en hoeven ook minder commissie af te dragen. ‘De combinatie actieweek en sterrenzaak levert ook spanning op. Met Fijnproeven kunnen we zelf de planning en invulling bepalen en bovendien de juiste accenten aanbrengen.’

Diningcity

Overigens wordt voor deze actieweek wel samengewerkt met DiningCity, het bedrijf van Jeroen van den Brink dat zelf enkele actieweken organiseert. Diningcity faciliteert Fijnproeven en is naast de restaurantclubs de vierde partner in de Coöperatie ter Promotie van het Betere Restaurantbezoek, die achter Fijnproeven zit.

De restaurantverenigingen beogen met Fijnproeven zowel hun reguliere als nieuwe gasten van dienst te zijn. ‘Met veel plezier nodigen we op deze manier onze vaste gasten uit om ook eens een collega-restaurant te bezoeken’, licht Borst toe.

‘En voor liefhebbers van gastronomie die regelmatig uit eten gaan op het niveau net onder de sterrenzaak, is Fijnproeven eveneens een uitkomst. Deze mensen willen we graag kennis laten maken met de topgastronomie en ze laten ervaren dat het verschil in kwaliteit, ambiance en beleving veel groter is dan het uiteindelijke verschil op de rekening’.

Fijnproeven werd dinsdag 22 september officieel gelanceerd in Vinkeles* in Amsterdam, waar een zestal chefs een zesgangenlunch bereidden. Die chefs zijn Edwin Vinke (De Kromme Watergang**, Hoofdplaat), Jan Sobecki (Chapeau**, Bloemendaal), André Gerrits (’t Amsterdammetje*, Loenen aan de Vecht), Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam), Xiao Han Ji (Hanting Cuisine*, Den Haag) en uiteraard Dennis Kuipers van Vinkeles zelf.

12 tot 18 oktober

De eerste Fijnproeven week is van 12 tot en met 18 oktober.Het aanbod in deze week is een driegangen lunch of diner voor €37,50 met een toeslag van €7,50 per Michelinster. Gasten ontvangen een korting van €2,50 als zij hun reservering met creditcard maken.

Naast de eigen leden van de initiatiefnemers is de week ook opengesteld voor restaurants die naar objectieve maatstaven tot de culinaire top van Nederland en Vlaanderen gerekend mogen worden. In totaal 109 toprestaurants hebben zich nu al voor deze week aangemeld.

Reageer op dit artikel