nieuws

Restaurant Taiko test aanbetaling bij reservering

Restaurant

Taiko, het modern Aziatisch restaurant van het Amsterdamse Conservatorium Hotel is het eerste restaurant in Nederland dat Tock in gebruik neemt voor het plaatsen van reserveringen. In dit reserveringssysteem wordt een aanbetaling van de gasten gevraagd, om lege stoelen in het restaurant te voorkomen.

Restaurant Taiko test aanbetaling bij reservering

De gasten worden in het reserveringssysteem gevraagd een aanbetaling te doen van €50. ‘Dit is de toekomst voor reserveringen in het restaurant’, aldus Schilo van Coevoerden. De chef-kok zegt op de drukste avonden te kampen te hebben met een now show van 10 procent. Het restaurant zal Tock voor het eerst in gebruik nemen voor het Valentijnsarrangement.

Test

Of gasten bereid zijn om vooraf een aanbetaling te doen moet de praktijk uitwijzen, zo meent de chef-kok. Vooralsnog gaat hij met het reserveringssysteem – dat is gelinkt aan een betalingssysteem – werken bij speciale gelegenheden, zoals Valentijn. ‘Het werkt in het buitenland. Of het hier in Nederland ook werkt, kan ik niet zeggen. Dat meten we aan de achterkant.’

Toekomst

Van Coevorden is ervan overtuigd dat dit de toekomst is. ‘Daar geloof ik heilig in. Je kon vroeger een bioscoopfilm reserveren zonder te betalen, dan kan nu ook niet meer. Ik denk dat dit een ontwikkeling is, die omarmd moet worden. Vijf jaar geleden kon je toch ook niet bedenken dat je iets kon gaan afrekenen met je horloge?’

Buitenland

Internationale restaurants als Alinea in Madrid, Next en The Aviary in Chicago, Noma en Lûmé in Australië, The Clove Club in Londen, Maude in Beverly Hills en Trois Mec in L.A. werken al met dit systeem.

No show kost €10.000 per jaar

Tienduizend euro is de schadepost die een toprestaurant in Nederland elk jaar heeft als gevolg van no shows. Gasten die zonder tegenbericht wegblijven zijn niet alleen een grote bron van irritatie, ze zorgen ook voor inkomstenderving, zo blijkt uit onderzoek van Misset Horeca dat in september onderzoek deed onder de beste honderd restaurants van Nederland.

 

Reageer op dit artikel