nieuws

Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt

Restaurant 874

Namens de Commissie Verkiezing Beste Leerbedrijf Horeca heeft SVH woensdag 7 december de top 3 bekendgemaakt. De drie kanshebbers op de titel ‘Beste Leerdrijf Horeca 2016’ zijn: Goed Proeven in Arnhem, ’t Feithhuis in Groningen en DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station in Amsterdam.

Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt
Oud-winnaar Restaurant Vroeg in Bunnik

Het niveau van de top 10 leerbedrijven was erg hoog dit jaar. Dit maakte het vaststellen van de top 3 een lastige opgave voor de commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van KHN, FNV, de MBO Raad, SBB, SVH en de winnaars Beste Leerbedrijf Horeca 2014 en 2015. Commissievoorzitter Ricardo Eshuis: ‘Twee commissieleden hebben de afgelopen weken een audit uitgevoerd bij de bedrijven in de top 10. Alle leerbedrijven hebben de vrijheid om zich op eigen wijze te presenteren. Het varieert van een uitgebreide presentatie tot een rondleiding door de zaak en gesprekken op de werkvloer. Alle dossiers zijn daarna uitgebreid doorgesproken met de volledige commissie. We zijn erg enthousiast over alle bedrijven in de top 10. Ze lieten stuk voor stuk zien dat ze het begeleiden van leerlingen en medewerkers heel erg serieus nemen en écht begrijpen dat het steeds meer draait om persoonlijke groei van medewerkers voor een goed bedrijfsresultaat. Elk bedrijf dat de top 10 heeft gehaald mag hier dan ook oprecht trots op zijn en heeft deze plek verdiend.’

Eigen visie op opleiden

Goed Proeven, ’t Feithhuis en DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station wisten zich het meest te onderscheiden. Door de manier waarop zij leerlingen een plek bieden om te leren, hen verantwoordelijkheden toevertrouwen en begeleiden tijdens en zelfs na de leerwerkperiode. Eshuis: ‘Deze bedrijven beschikken elk over een eigen visie op opleiden en voeren deze op een hele mooie, eigentijdse manier door in de bedrijfsvoering. Naast een goed opleidingsplan, wordt er veel tijd en energie in de leerlingen gestoken om ze naar een hoger niveau te tillen.’ In het bijzonder ziet de commissie dat de top 3 erin slaagt om leerlingen en medewerkers eigen verantwoordelijkheden te geven op de werkvloer. Dat stimuleert groei én betrokkenheid. De top 3 heeft een visie op het bedrijf en een visie op de directe omgeving waarin zij is gevestigd. Daarom zijn het dan ook boeiende leerbedrijven, waarin zowel leerling als medewerker voortdurend meebewegen met de verandering binnen en buiten het bedrijf. Tot slot heeft de top 3 (maar feitelijk de hele top 10) gemeen dat leerlingen na verloop van tijd meedraaien als volwaardige collega’s waarbij ruimte blijft voor de opdrachten vanuit de opleiding en om te leren van fouten.

De drie bedrijven uit de top 3 krijgen de komende week bezoek van de voltallige commissie. Daarna zullen ze in spanning moeten wachten op de uitslag, die bekend wordt gemaakt op dinsdag 10 januari 2017 tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam. De finale zal plaatsvinden tussen 16.00 – 17.00 uur in de arena van het Gastronomisch Gilde. Kom jij de leerbedrijven aanmoedigen in de finale?

Verkiezing Beste Leerbedrijf Horeca

De Verkiezing Beste Leerbedrijf Horeca is in het leven geroepen om leren in de praktijk te stimuleren en de waarde van leerbedrijven en leermeesters voor de horecasector onder de aandacht te brengen.

Reageer op dit artikel