nieuws

Live verslag Bocuse d’Or Nederland 2017

Restaurant 2696

Maandag 18 september strijden op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam vijf chefs om de Bocuse d’Or Nederland. Misset horeca is er bij en doet vandaag verslag van de spannende strijd om de Bocuse d’Or. Welke chef mag Nederland vertegenwoordigen in Turijn in 2018 ?

Live verslag Bocuse d’Or Nederland 2017
Jonnie Boer

Lars Drost – Ciel Bleu – en Mike Klaassen  – ’t Nonnetje – winnen Bocuse d’Or Nederland 2017

Foto’s gerechten Bocuse d’Or Nederland

15.56 uur
Alle gerechten zijn geproefd en de jury trekt zich terug achter de schermen voor overleg. De teams maken de keukens schoon en kunnen zich daarna nog eventjes klaarmaken voor de prijsuitreiking. Deze start om 17 uur. Misset Horeca publiceert de uitslag zo snel mogelijk na de bekendmaking.

Bocuse d'Or Nederland

Duif van Lars Drost, Okura Amsterdam. Commis Mike Klaassen

15.12 uur
Team van Marco van der Wijngaard van ’t Amsterdammertje uit Loenen aan de Vecht heeft ook duif uitgeserveerd. Het eerste team heeft haar taak erop zitten. Behalve dan nog het opruimen van de keuken, want ook daarvoor krijg je bij Bocuse punten.

15.05 uur
De jury proeft, ruikt, voelt en kijkt naar alle borden. Er is gestart met de visgerechten.  Bocuse d'Or Nederland

14.20 uur
Nog een kleine tien minuten en het eerste gerecht moet mee. Publiek, supporters en fans verzamelen zich bij de keuken. De jury zit inmiddels aan tafel. Soenil Bahadoer: ‘Geweldig om te doen. De sfeer die rondom Bocuse hangt is geweldig. Zeker op een Europese finale en ook in Lyon. Er zijn landen die hun kandidaat geheel vrijmaken. Als wij dat zouden steunen met z’n allen, dat zou gaaf zijn. ‘  Juryvoorzittter Jonnie Boer schrok zich de eerste keer bij een Bocuse finale ‘helemaal rot’.  ‘Je weet niet wat je overkomt.’

Om 14 uur stellen de juryleden zich voor en nemen ze plaats aan tafel. Het eerste vleesgerechte (duif) moet mee om 14.30 uur. Het team van Marco van der  Wijngaard start, gevold door Kees Visser, Gert van der Heijden, Lars Drost en Thomas Beekhuis sluit af. Om deze volgorde is vorige week geloot in het Amstel Hotel. De chefs en hun commis’ kregen er ook hun kleding. Twee van de vijf deelnemers streden eerder in Rotterdam om de Bocuse d’Or. Dit waren Kees Visser en Gert van der Heijden. Zij deden in september 2015 mee. 

13.oo uur
De jury kijkt, noteert en proeft af en toe een ingrediënt. De kandidaten werken geconcentreerd en laten zich niet afleiden door camera’s, publiek en pers. Een Bocuse d'Or Nederland 2017goede training voor de finale in Turijn, waar de keukens ware wedstrijd-arena’s zijn en publiek joelt en schreeuwt. De jury wordt streng, zeker gezien de tijd. Zijn de kookteam te laat – later dan vijf minuten  – dan gaat het gerecht niet mee en mag de jury pas op het laatste proeven. De teams zijn gestart met tien minuten verschil en op de werkbanken liggen diverse kookwekkers die angstvallig in de gaten worden gehouden.

12.30 uur
Van start. De opening gaat plaatsvinden terwijl de vijf deelnemers al aan het koken zijn, steekt Marc van Gulick van wal.  Hij gaat in gesprek met Jos van de Vegt van Ahoy Rotterdam. De keukens op de beursvloer zijn afgelopen dagen opgebouwd, de buizen gestreken door Ricardo Eshuis en Jan Smink ging op pad om de groentes voor de Black Box in te kopen. De jury heeft zich verzameld op de beursvloer en krijgt de benodigde papieren waarop hun mening genoteerd mag worden. De proeverij wordt niet blind gehouden.

De Europese finale van de Bocuse d’Or wordt gehouden in Turijn van 10 tot en met 12 juni 2018 tijdens de vakbeurs Terra Madre Salone del Gusto. De 11 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in Lyon van januari 2019.

De Nederlandse kandidaten:
Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)Bocuse jury
Kees Visser, restaurant Bij Kees (Zierikzee)
Thomas Beekhuis (28), Paviljoen Sterrebos (Groningen)
Lars Drost, restaurant Ciel Bleu** (Amsterdam)
Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)

Deze vijf chefs kwamen maandag 12 juni 2017 als beste uit de strijd van in totaal tien enthousiastelingen om een finaleplek. De voorronde werd gehouden bij Friesland Campina in Wageningen.

10.00 uur

De vakjury:
Jonnie Boer (De Librije, voorzitter)

Jonnie Boer (l) met Paul Bocuse junior en Peter Goossens bij de Bocuse in Boedapest.

Jonnie Boer (l) met Paul Bocuse junior en Peter Goossens bij de Bocuse in Boedapest. in 2016.

Soenil Bahadoer (De Lindehof**)
Francois Geurds (FG**)
André van Doorn (Kasteel Heemstede*)
Rutger van der Weel (Katseveer*)
Roger Rassin (La Rive)
Jan Smink (bestuurslid Bocuse d’Or NL en oud deelnemer)

De keukenjury staat onder leiding van Marco Poldervaart (’t Havenmantsje). Ook Leendert Klaassen behoort tot de keukenjury.

Bocuse d’Or: groente centraal

Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland heeft ervoor gekozen om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. Er wordt een vis- en een vleesgerecht gemaakt. Bij het visgerecht geldt dat 80% van het gerecht uit groenten moet bestaan en 20% uit vis. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteren bij de Nederlandse finale 8 gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in Turijn verplicht is.

Paul Bocuse

Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities.

Meer lezen over Bocuse d’Or op Misset Horeca >>>

Reageer op dit artikel