nieuws

GaultMillau 2018: Duurzaam Restaurant van het Jaar Vuurtoreneiland in Amsterdam

Restaurant 8538

Restaurant Vuurtoreneiland in Amsterdam heeft van GaultMillau de award toebedeeld gekregen voor Duurzaam Restaurant van het Jaar 2018. Dit werd maandag 6 november bekendgemaakt tijdens de presentatie van de gids.

GaultMillau 2018: Duurzaam Restaurant van het Jaar Vuurtoreneiland in Amsterdam
Vuurtoreneiland dendert de GaultMillau 2018 binnen.

GaultMillau: ‘Een kleinschalig, hoogwaardig en duurzaam restaurant op het oude Vuurtoreneiland, met een apart zomer- en winterdeel. Je eet in de nieuwe kas als het lekker zomert, in de bomvrije kazerne tijdens de korte dagen. Qua energie is men zelfvoorzienend, met zonnecollectoren en windenergie. Ze zuiveren het afvalwater via een rietfilter en passen grondbuisventilatie toe. De centrale, ouderwetse houtkachel houdt het aangenaam, terwijl ook de keuken houtgestookt is.’

Keuken

In de keuken werken ze alleen met regionale en duurzame producten, geleverd door mensen met wie men een persoonlijke band heeft. Er wordt gewerkt van ‘kop tot staart’. Daarnaast zetten ze technieken als pekelen, fermenteren, wecken, inmaken, roken en roosteren in.

‘Ja geweldig. Ik ben helemaal verliefd op het plekje. Heel erg blij. Dankjewel, geweldig, ‘reageert Wouter Denessen van Vuurtoreneiland op de award.

Vuurtoreneiland

Het eiland is voor gasten alleen per boot bereikbaar vanaf het Lloyd Hotel. Een tafel voor Vuurtoreneiland kost € 100 per persoon. Dat is inclusief boottocht, aperitief en hapjes op de boot, menu, wijnarrangement, water en koffie of thee.

De initiatiefnemers Brian Boswijk en Sander Overeinder runnen het nu vier zomers. In 2013 wonnen boswijk en Overeinder de aanbesteding die Staatsbosbeheer had uitgeschreven voor het Vuurtoreneiland. Ze wonnen, maar werden ook gebonden aan de verplichting ervoor te zorgen dat de kazerne, een provinciaal monument, niet verder in verval zou raken. Het Vuurtoreneiland is een fort uit de ‘Stelling van Amsterdam’ en ligt in het Markermeer. De vuurtoren is gebouwd in 1893.

Zo duurzaam mogelijk

Het eiland als geheel gebruiken wij zo duurzaam en zelfvoorzienend als mogelijk. Enerzijds door gebruik van slimme techniek, zoals zonnecollectoren, een warmtepomp en afval waterzuivering door middel van een rietfilter, anderzijds door te herwaarderen wat belangrijk is. Door bewuste keuzes te maken in hoe we werken, met veel noeste arbeid en alleen lokale en groene producten aan te bieden’, aldus de initiatiefnemers.

Winnaar 2017

Biologisch restaurant Aan Sjuuteeanjd in Schinnen (Limburg), werd vorig jaar door Gault Millau uitgeroepen tot het duurzaamste restaurant.

Reageer op dit artikel