nieuws

GaultMillau 2018: Talentvol wijn/spijsspecialist Sabas Joosten van De Librije

Restaurant 6656

Sabas Joosten van restaurant De Librije in Zwolle is maandag 6 november tijdens de uitreiking van de GaultMillau 2018 awards in de Jaarbeurs in Utrecht verkozen tot Talentvol wijn/spijsspecialist. Het was voor de eerste keer dat GaultMillau deze talent-award uitreikte.

GaultMillau 2018: Talentvol wijn/spijsspecialist Sabas Joosten van De Librije

Sabas Joosten wordt door Gault Millau 2018 een natuurtalent genoemd. ‘Hij is uitermate leergierig. Zijn hand is zichtbaar in de wijnvoorkeuren. Hij wil van elke wijn alles weten, studeert, bezoekt proeverijen en reist.’ Verder zoekt Joosten de extreme balans, frisheid, finesse, elegantie en levendigheid. ‘Het moet naadloos aansluiten op de gerechten’, vervolgt de jury. ‘Hij stelt nooit teleur, is zeer professioneel, handelt accuraat, proeft buitengewoon goed en is als geen ander in staat om de combinaties toe te lichten. En even later proef je dat hij gelijk heeft. Zijn uitleg klopt. Geen speld tussen te krijgen. Het kenmerk van de grote jongens.’

Jan van Lissum over de nieuwe award: ‘Als je kijkt naar jonge chefs en jonge sommeliers, dan past in dat rijtje ook een wijn/spijsspecialist in. Deze nevencategorie werd in het leven geroepen omdat in Nederland veel wijs/spijsspecialisten zijn. Sabas Joosten is zelf niet aanwezig bij de uitreiking, omdat hij momenteel in Frankrijk zit.

Over Sabas Joosten

Sabas Joosten (30) werkt sinds april 2013 bij De Librije. Eerst als assistent-sommelier en vanaf januari 2015 als eindverantwoordelijke (onder Thérèse Boer). Joosten slaagde begin vorig jaar voor het zware WSET-examen.

Wijnambassadeur Kroatie

De sommelier van De Librije werd eerder dit jaar verkozen tot wijnambassadeur Kroatië. De Kroatische ambassadeur in Den Haag gaf hem formeel de titel Croatian Wine Ambassador 2017. De titel werd voor het eerst toegekend en keert voortaan jaarlijks terug. ‘Hij heeft enorme impact gehad op de promotie van Kroatische wijn in Nederland. En het is prachtig om te zien dat iemand die op topniveau werkzaam is in de wijnwereld kan vertellen hoe goed de wijnen zijn en hoe ze door de gasten geapprecieerd worden’, werd toen gezegd over Sabas Joosten.