Gast van restaurant The Louisiana in Haarlem redt stokoude, enorme kreeft van kerstdiner

Gast van restaurant The Louisiana in Haarlem redt stokoude, enorme kreeft van kerstdiner
(c) Fausto Albers

Een kreeft van maar liefst 8 kilo, die naar schatting zo'n tachtig jaar oud is, is in het Haarlemse restaurant The Louisiana gered van het kerstdiner. De restaurateur Fausto Albers besloot het dier te veilen, omdat hij niet wilde dat het in de pan zou verdwijnen. Een gast betaalde 400 euro om de kreeft een fijne oude dag te geven.

Woensdag 20 december wordt de kreeft naar het Dolfinarium in Harderwijk gebracht, zo meldt Omroep Gelderland. 'Zelfs mijn grote Engelse chef-kok van twee meter wilde eigenlijk geen mes in zijn nek zetten', aldus Fausto Albers. Daarom besloot de restaurateur om het dier te veilen. 'Een mevrouw bood er op en heeft de kreeft gekocht omdat ze hetzelfde gevoel had als wij. Ze zocht een plekje voor het dier', vertelt Albers.

Kreeft naar het Dolfinarium

Het Dolfinarium is blij met de komst van de stokoude kreeft.'We waren meteen enthousiast. Dit dier is namelijk oud, het is een goed initiatief en we hebben er ruimte voor', vertelt een woordvoerder. 'Een jaar of zeven geleden kregen we ook een belletje van iemand die een kreeft in haar kerstpakket had. Die bleek nog levend te zijn. Nu dit belletje kwam dachten we even dat dit hetzelfde verhaal zou zijn.' Een biologe beaamt dat 'de kreeft uitzonderlijk oud is. 'Ze kunnen oud worden, maar dit is wel extreem vertelt onze biologe', aldus de woordvoerder van het Dolfinarium. 'En omdat hij zo groot is kan hij niet thuis worden gehouden, wij hebben hier wel een apart aquarium voor. Eens kijken of hij of zij hier kan wennen.'

Oosterscheldekreeft: de kardinaal van de zee