Bar Alt: restaurant combineert alleen bier met spijs

Bar Alt: restaurant combineert alleen bier met spijs
Rick Swinkels (Jacobsz) l, Martijn Disseldorp (Two chefs), Sanne Slijper (Two chefs) en Adriaan Verkerk (Jacobsz) r.

In Amsterdam opent in mei 2018 Bar Alt op het Stadionplein. Een gastronomisch restaurant dat alleen bier gaat combineren met spijs. 'Eigenlijk is bier beter om spannende combinaties mee te maken dan wijn. Wijn bevat altijd zuren, terwijl je met bieren ook beschikt over mooie bitters en zelfs umami.'

Dit zeggen de initiatiefnemers van Bar Alt. Dit zijn de mannen achter Restaurant Jacobsz en Two Chef Brewing. ‘Een echt restaurant met in plaats van wijn alleen speciale bieren in de hoofdrol bestaat nog niet in Nederland. Daar gaan wij verandering in brengen,’ zeggen ze,  'met mooie bier-spijscombinaties.'

Vanuit restaurant Jacobsz zal Rick Swinkels samen met Thomas Kooijman (ex MOS*, Amsterdam) de leiding over de keuken van Alt krijgen en gaat Julian van Woesik mee als sommelier. Jacobsz heeft 15,5 punten in de GaultMillau-gids en is opgenomen in het lijstje met prijs-plezierrestaurants. 

In mei 2018 opent tegenover het Olympisch Stadion in Amsterdam Bar Alt, het eerste bierrestaurant waar de combinatie van gastronomisch eten met bijzondere bieren centraal staat.

‘De eerste plannen om serieus iets met eten te gaan doen ontstonden ruim twee jaar geleden’, vertellen Sanne Slijper en Martijn Disseldorp van Two Chef Brewing. ‘We organiseerden al veel proeverijen met chefs waar we onze bieren met eten presenteerden. We komen immers uit de keuken en zijn altijd bezig met smaken en combinaties van spijs en drank. Tijdens een proeverij ontmoetten we Adriaan Verkerk en Rick Swinkels van Jacobsz en het klikte goed. Rick kennen we al bijna 10 jaar en we zitten wat food en bier betreft redelijk op één lijn. Toen de locatie op het nieuwe ontwikkelde Stadionplein beschikbaar kwam, hebben we snel geschakeld’, zegt Disseldorp.

‘Bier combineert met meer dan alleen gegrilde kip’

‘Bier wordt tot op heden meer geassocieerd met gegrilde kippen en vlees dan met gastronomie, daar gaan wij een eind aan maken’, stelt Rick Swinkels. ‘Eigenlijk is bier veel meer geschikt om spannende combinaties mee te maken dan wijn. Met wijn heb je altijd met zuren te maken, terwijl je met bieren ook beschikt over mooie bitters en zelfs umami.’ bier spijs combinaties

Alt-bier bij Bar Alt in Amsterdam

Bar Alt is genoemd naar een favoriet bier van de partners, het bovengistende Alt uit de omgeving van Düsseldorf. Alt-bier krijgt dan ook een prominente plaats op de tap van de nieuwe bar. In totaal zal Alt zo’n 20 bijzondere bieren op de tap gaan voeren, waarvan een aantal speciaal door Two Chefs gebrouwen voor het restaurant.

‘We hebben op een paar recente festivals al contacten gelegd om bij Alt een aantal exclusieve bieren op de kraan te krijgen’, verklapt Sanne Slijper. ‘Die contacten zullen we verder ontwikkelen zodat we altijd hele bijzondere bieren kunnen importeren die nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn.’

Recepten:

Bier en Spijs: Saison 5 met gegrilde sardientjes

Bier en spijs: Tongerlo Blond met witvis

Bier-spijscombinaties centraal bij Alt

‘We gaan voor een twaalftal gerechten die allemaal een bierpairing krijgen. We wisselen de kaart regelmatig en er komen ook zeker een paar speciale menu’s waar we ‘all the way’ gaan’, zegt Swinkels.

‘We denken dat mooi eten prima samengaat met bier’, vertelt Adriaan Verkerk van restaurant Jacobsz. ‘Dat het werkt zie je aan voorbeelden als Tørst in New York of Barr in Kopenhagen.’

Mocht een gast nu echt niet van bier houden of even geen zin hebben in een glas wijn, dan wordt dat bij Alt opgelost. ‘Er is geen wijnkaart, maar we zorgen dat er altijd wel een paar bijzondere natuurwijnen zijn’, besluit Verkerk.

Leestips:

Bier-spijs heeft nog lange weg te gaan

Bier en spijs: Rodenbach met Hollandse garnalen

Bier en Spijs: IPA met blauwe schimmelkaas