Pop-up visrestaurant A La Plancha mag deuren toch openen

Pop-up visrestaurant A La Plancha mag deuren toch openen
Foto: Nick Simonis

A la Plancha op het Rotterdamse Noordereiland mag deze zomer alsnog haar deuren openen. De gemeente en provincie hebben op 29 mei besloten dat er toch een tijdelijke vergunning wordt verleend aan het pop-up visrestaurant.

Pop-up visrestaurant A La Plancha wachtte al maanden wachtte op een vergunning. Het restaurant op een ponton pal aan de Maaskade zou te gevaarlijk zijn vanwege de binnenvaart, zo luidde het argument van de provincie. Na veel positieve steunbetuigingen voor het visrestaurant en actie vanuit ondernemer en initiatiefnemer Hans Mosselman, ging de provincie toch overstag. Mosselman, tevens initiatiefnemer van Food for Thought en bedenker van onder anderen proeflokaal De Swarte Leeuw in de Laurenskerk en organisator van de Dag van de Romantische Muziek, startte A La Plancha in 2011 uit liefde voor het Noordereiland.

Opening

Afgelopen maandagavond vond er overleg plaats met de Rotterdamse Burgemeester Ahmed Aboutaleb en de provincie. Hier werd besloten dat A La Plancha alsnog een tijdelijke vergunning krijgt. Wanneer de gasten kunnen aanschuiven op het ponton aan de Maaskade is nog niet bekend. Mosselman zet alles op alles om A La Plancha zo snel mogelijk te kunnen openen.

A La Plancha is een concept van Stichting Cultuurbrigade en wordt uitgevoerd door Food for Thought. Het bedrijf werkt onder meer met ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vergunning pop-up restaurant

Voor zijn visrestaurant kreeg Mosselman in 2011 als één van de eerste ondernemers een tijdelijke horecavergunning en was A La Plancha vrijwel het eerste pop-up restaurant in de stad. Het seizoen liep van 1 april tot 1 oktober en alleen met mooi weer ging het restaurant open, zo'n zestig dagen per halfjaar. Het werd een succes. Een tijdelijk openluchtrestaurant op een terras pal aan de Maas bleek uniek.

De eerste jaren kreeg A La Plancha zonder problemen een vergunning om het ponton op het Noordereiland, dat eerst een stuk van een spoorbrug was, voor horecadoeleinden te gebruiken. Mosselman en de gemeente werden nu geconfronteerd met een aanvullende eis vanuit de provincie. Die wilde de bestemming van de kade aanvankelijk niet wijzigen met als argument dat het restaurant een gevaar zou kunnen opleveren vanwege de scheepvaart. Er zou bijvoorbeeld een binnenschip tegen het ponton kunnen varen.