nieuws

Lekker 2019: tien nieuwkomers in de top 100 en 97 nieuwe zaken in de top 500

Restaurant 6635

In de culinaire gids Lekker500 van 2019 hebben 97 nieuwe restaurants een positie verworven. Een record aantal voor deze gids. Ook de Top-100 van de Nederlandse restaurantgids bevat tien nieuwkomers. In de top tien van de ranglijst zit een nieuwe zaak: Pure C in Cadzand van Syrco Bakker en Sergio Herman.

Lekker 2019: tien nieuwkomers in de top 100 en 97 nieuwe zaken in de top 500

Zestien restaurants in de top 100 nemen dezelfde positie in als vorig jaar op de ranglijst van Lekker 500 2019. Als we onderaan beginnen is het eerste restaurant met een Michelinster De Swarte Ruijter op 95, vorig jaar 92.

Hoofdredacteur van Lekker 500 Annelies Pijper: ‘Deze veranderingen hebben te maken met de toestroom van jong talent in de Nederlandse horeca, maar ook de opkomst van (hotel)bars en het verdwijnen van de klassieke scheiding tussen verschillende horecaconcepten spelen mee.’ Lekker heeft het afgelopen jaar 750 restaurants laten bezoeken door 55 rapporteurs. Sommige restaurants zijn vier keer bezocht, waaronder de top 100. Zaken uit de top 100 krijgen twee bezoeken. Ton de Zeeuw en Mieke van Laarhoven zijn betrokken als culinair journalist bij de Lekker.

In totaal noteert de Lekker500 2019 een aanwas van 97 nieuwe restaurants, iets wat nog niet eerder is voorgekomen in 41 jaar Lekker500.

Na Noord-Holland (32) en Zuid-Holland (19) is het opvallend dat er dit jaar maar liefst 11 nieuwe Noord-Brabantse restaurants in de gids staan.

Top-3 Lekker 2019

Restaurant Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet in Kruiningen staat dit jaar op de eerste plaats van Lekker500. Het restaurant wordt in de nieuwe editie geëerd om zijn onberispelijke keuken, hartelijke bediening, prachtige wijnen en geweldige locatie.

De Librije in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer staat op 2 en De Leest in Vaassen van Jacob-Jan Boerma en Kim Veldman komt dit jaar de Top-3 weer binnen.

Ciel Bleu doet een stapje terug naar 4 en Tribeca in Heeze (plaats 5) en De Lindehof in Nuenen (plaats 6) zijn resp. 2 en 3 plaatsen gestegen in de Top-10. FG Restaurant in Rotterdam heeft dit jaar drie stappen terug gedaan en staat op plaats 8 onder Spectrum (voorheen Librije’s Zusje) in Amsterdam op plaats 7.

Ten slotte staat Joelia in Rotterdam op plek 9 en staat Pure C in Cadzand op plek 10.

Dalers Top-100 Lekker 2019

In de gehele top 100 staan drie sterke dalers. Verder is het een beetje stuivertje wisselen en zijn er geen schokkende verschuivingen. Ron Blaauws Amsterdamse Gastrobar zakt 10 plaatsen, De Boet in Urk 11 plaatsen en restaurant Apicius in Bakkum daalt 20 plaatsen. Ook een aantal zaken verdwijnt uit de Top 100, waaronder sterrestaurant De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven. Dit restaurant stond vorig jaar nog op plek 70 in de top 100.

Naast het terugvallen van enkele restaurants noteert Lekker ook grote stijgers: restaurant Meliefste in het Zeeuwse Wolphaartsdijk gaat net als De Loohoeve in het Drentse Schoonloo 17 plaatsen omhoog, en de Amsterdamse restaurants Bolenius en The White Room klimmen allebei 11 plaatsen in de ranglijst. Ook Zeezout in Rotterdam klimt een flink aantal plaatsen, 9. Het behoort daarmee net niet tot de snelste stijgers.

Tien restaurants moesten de Top-100 verlaten, maar evenzoveel nieuwelingen namen hun plaatsen in, waaronder restaurant 212 in Amsterdam van Richard van Oostenbrugge en Thomas de Groot op plek 57. De hoogste binnenkomer dit jaar is Sabero van Nico en Sonja Boreas in Roermond op plek 50.

Lekkergids 2019

Lekker is een Nederlandse restaurantgids die jaarlijks verschijnt. In dit blad worden aan zo’n vijfhonderd restaurants in heel Nederland waarderingen toegekend. De honderd beste krijgen een plaatsje in de Top-100. Ieder jaar is te zien welke restaurants plaatsen zijn gestegen of zijn gezakt. Misset Horeca volgt ieder jaar de bekendmaking. Voor Lekker 2019 zijn de ranglijst, de nieuwkomers, de grootste stijgers, de hardste dalers, de provincietoppers, de kanshebbers en de lijst met verdwenen restaurants uit de Lekker 2019 gepubliceerd.


Reageer op dit artikel