nieuws

Restaurant Gijsbrecht in pand John Halvemaan

Restaurant 6014

Restaurant Gijsbrecht in pand John Halvemaan

Edwin de Koeyer start zaterdag 20 april samen met compagnons Robbert Flipse en Esther van Oostenbrugge Restaurant Gijsbrecht. Hij betrekt het pand waarin voorheen John Halvemaan zijn restaurant runde. Vlak voor zijn dood verkocht Halvemaan het aan de Kroonenburg groep.

Edwin de Koeyer – een bekende horecaondernemer in Amsterdam – kreeg het pand van John Halvemaan in december 2018 aangeboden van de Kroonburg groep. ‘En ja. Die locatie, die laat je niet schieten. Midden in de stad, maar ook heel rustig aan het water van het Gijsbrecht van Amstelpark. Met de Zuidas vlakbij. Ik verwacht dat we op zonnige dagen evenveel lunches als diners gaan draaien.’

restaurant gijsbrecht

Een nog onaangeklede versie van Restaurant Gijsbrecht.

Binnen krijgt Restaurant Gijsbrecht 85 couverts, buiten op het terras 120 tot 130 stoelen. Als Misset Horeca De Koeyer belt is hij nog onderweg om tafels en stoelen op te halen. ‘Beetje hectisch, net voor de opening…’ grapt hij. Bijna gelijktijdig opent De Koeyer in de nieuwe foodhal in Magna Plaza.

John Halvemaan.

Wat serieuzer vervolgt hij: ‘Ik ben apetrots dat ik in dit mooie pand, met zo’n markante voorganger, een horecabedrijf mag starten. Het pand is drastisch verbouwd en heel open geworden. Beneden bij de entree is de wijnklimaatkast van Halvemaan echter behouden. Die vonden we zo gaaf! Daar mag Robbert Flipse, voorheen sommelier bij Alain Caron, zich op uitleven. We gaan bij Gijsbrecht wel anders koken dan wijlen John Halvemaan deed, maar een Bib Gourmand in de toekomst zou zo maar kunnen. Dat betekent dus ook een driegangenmenu voor ongeveer 35 euro.’

De kaart van Gijsbrecht  is volgens De Koeyer stoer, modern, met veel groente en chef Hessel Blok kookt alleen met producten uit de regio. Buiten staat een bbq en een pizzaoven.

restaurant gijsbrecht

Gerechten Gijsbrecht

  • Oesters – Creuses/Platte (3 – 5 per stuk)
  • Open ravioli, kervel, gestoofde raapstelen, gepocheerd eigeel, plakje beenmerg terrine 10
  • Kimchi, rauwe heilbot, gerookte bosui, radijs 12
  • Tempura asperge, doperwten crème, witlof miso, macadamia 9
  • Brioche toast, gemarineerde rabarber, rode biet, geiten labne, zwarte knoflook 10
  • Gepofte aubergine, beurre noissette, zout zure abrikoos, sesam, tuile 9
  • Zacht gegaarde kalfswang, aardappel karnemelk mousseline meiraap eigen jus 24
  • gegrilde knolselderij, gerookte enoki, lavas hollandaise 18
  • Gebakken boterbonen, gegrilde artisjok, tuinbonen, ingelegde groente, walnoot munt 18
  • Licht gerookte zeeduivel, kikkererwten, daslook, veloute, gekonfijte citroen 22

Halvemaan overleed in februari 2019, een aantal maanden eerder, eind september 2018 draaide hij de deur van zijn restaurant op slot. Halvemaan heeft het pand zelf laten bouwen en hij startte er met koken in 1989. De chef had een Michelinster van 1991 tot 1997.

Edwin de Koeyer (1970)

IJscuypje (25 zaken)
Van ’t Spit (samen met Marius Haverkamp, Tijn Verstappen en Roger Peetoom)
Brut de Mer (samen met Marius Haverkamp en Roger Peetoom)
Pazzi (mede-eigenaar, pizzaformule in Amsterdam en Breda)
Koffiezaak  De Wasserette
Hotel-restaurant Morgan & Mees (mede-eigenaar)

Bedrijfsleider en mede-eigenaar is Esther van Oostenbrugge, zij had hiervoor de leiding over Cecconi’s in het Soho House in Amsterdam. Chef-kok is Hessel Blok. ‘Hij heeft samen met mij de opstart van Brut de Mer gedaan, een van mijn andere horecazaken, en is toen weer richting zijn geboortegrond in Groningen gegaan. Gelukkig heb ik hem terug weten te halen voor dit project.

restaurant gijsbrecht

Gijsbrecht is geopend van 11 uur in de ochtend tot ’s avonds. De keuken is doorlopend bezet.


 

Reageer op dit artikel