nieuws

Driesterrenchef Jannis Brevet van Inter Scaldes krijgt eigen expositie

Restaurant 957

Driesterrenchef Jannis Brevet van Inter Scaldes krijgt eigen expositie

Driesterrenchef Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in Kruiningen krijgt tot en met 19 juni een eigen kunstexpositie in Galerie PS20 in Apeldoorn. Al op jonge leeftijd tekende en schilderde de chef-kok.

Het ontbrak Jannis Brevet echter lang aan tijd om zijn passie voor het schilderen weer op te pakken, zo meldt Galerie Ps20.  ‘Maar in 2015 vond hij de ruimte om het schilderen weer op te pakken. Hij is een bevlogen minimalistisch kunstenaar. Zijn motto ‘Niets is zo moeilijk als eenvoudig koken’ en ‘de kunst van het weglaten’, kregen ook prioriteit in zijn kunstwerken.’ Met vrij simpele materialen, als karton, spijkers, touw, eierschalen, en cortenstaal , maakt hij naast olieverf schilderijen bijzondere creaties en beeldende kunst dat hij tentoonstelde in restaurant Inter Scaldes. Een deel van de collectie verhuist nu tijdelijk naar de galerie in Apeldoorn.

De synesthesie tussen kunst en koken

Galerie Ps20: ‘Wat Jannis boeit is de synesthesie tussen kunst en koken; de verbinding tussen waarnemingen en voorstellingen uit verschillende zintuigsferen. Kleuren, lijnen, vormen en structuren inspireren bij het koken.’ Jannis Brevet: ‘Ik kook de beelden niet na, het inspireert me meer een bepaalde richting uit. Het beïnvloedt mijn keuze van ingrediënten of de manier waarop ik het bord opmaak en het servies dat ik gebruik.’

Foto’s vernieuwde hotelkamers Inter Scaldes**

Wars van trends

Galerie Ps20: ‘Jannis is op een bewonderenswaardige manier wars van trends. Je kunt hem echter niet alleen maar het predicaat traditioneel geven, omdat hij zijn eigen lichtvoetige, verfijnde, geraffineerde, maar toch ook oorspronkelijke manier van koken trouw blijft. Hij kookt direct, zuiver en transparant. Een uitgebalanceerde compositie is het resultaat van techniek, creativiteit en productkennis. Dit uitgangspunt vind je ook in zijn kunstwerken terug.’

Michelinsterren

Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia zijn groot fan van de modernen, de verfijnde, minimalistische kunst van na 1950 met een voorkeur voor abstract. Inmiddels bezitten zij een grote verzameling Zero Art kunst. Inter Scaldes heeft al sinds 1978 een Michelinster en kreeg er in 1984 een tweede bij. Jannis en Claudia Brevet namen het restaurant in 2001 over, maar wisten die twee sterren van hun voorgangers Cees en chef-kok Maartje Boudeling altijd te behouden. In december 2017 slaagde Brevet erin de derde Michelinster op zijn naam te schrijven.