Lunchen in eigen restaurant kost Franse kok 14.000 euro

Lunchen in eigen restaurant kost Franse kok 14.000 euro

Een naheffing van 14.000 euro voor alle lunches in de afgelopen drie jaar. Deze peperdure rekening ontving de Franse chef-kok Arnaud Bloquel van de Franse overheidsdienst URSSAF omdat hij had nagelaten de door hem genuttigde lunches in zijn eigen restaurant op te nemen in de boekhouding.

Iets wat wel verplicht is in Frankrijk. Bloquel is de eigenaar én chef-kok van twee restaurants. Een functionaris van de Franse sociale verzekeringsdienst URSSAF (Franse instelling voor de inning van premies volksverzekeringen)  bracht in april 2018 een bezoek aan één van zijn eetgelegenheden op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe ter controle.

'Hij stond op het punt mijn restaurant te verlaten toen hij me vroeg waar ik at', vertelt de kok aan een Frans horecablad. 'Ik eet in mijn restaurant, aangezien ik mijn dagen hier doorbreng', was het eerlijke antwoord dat hem later duur kwam te staan.

Naheffing

Een horecaondernemer in Frankrijk is verplicht de zelf genuttigde maaltijden door te geven aan de URSSAF. Omdat de restaurateur dit nimmer had gedaan, besloot de Franse instantie met een naheffing voor de afgelopen drie jaar te komen. De URSSAF ging in haar berekening uit van een bedrag van 107 euro per lunch, de gemiddelde prijs voor een lunch in het restaurant. Opmerkelijk vindt de chef-kok en ondernemer. 'Zoals alle koks bewaar ik de beste producten voor gasten en eet ik zelf iets eenvoudigs, zoals een pasta. Net zoals de rest van mijn medewerkers, bij wie de maaltijd voor 6 euro op hun loonstroken staat.'

De URSSAF komt echter niet op haar beslissing terug. 'De inspecteur baseert de prijs op de gemiddelde besteding per gast.' De ondernemer mag de naheffing gespreid betalen.


Personeelseten en fiscus in Nederland

Misset Horeca deed onderzoek naar het personeelseten in de horeca. Maar liefst 95 procent van de ondervraagde bedrijven kent personeelseten. Wat zegt de fiscus over gratis verstrekking in de Nederlandse restaurants?