Jeroen de Zeeuw verandert restaurant in traiteur

Jeroen de Zeeuw verandert restaurant in traiteur
Jeroen de Zeeuw en Janine Kinderman

Ook Jeroen de Zeeuw en Janine Kinderman maken van hun restaurant een traiteur. In een koelvitrine in de Haarlemse eetgelegenheid vinden gasten een breed scala aan gerechten: van kreeftensoep tot snert. De Zeeuw snakt ondertussen naar duidelijkheid over een mogelijke heropening. 'Wanneer dan ook.'

De traiteur van het restaurant van Jeroen de Zeeuw en Janine Kinderman in Haarlem is voortaan van donderdag tot en met zaterdag open. Gasten kunnen er ook terecht voor een daghap of een drie- of viergangenmenu. ‘Tussen de middag gaan we lunches doen, tussen 12.00 en 16.00 uur, snackjes en natuurlijk koffie to go.’ Maaltijdcomponenten liggen er ook tussen. ‘Goede rode kool die je thuis alleen hoeft op te warmen. We verkopen pata negra-ham, specerijen en Janine heeft wijnboxen samengesteld.'

‘Team moeten laten gaan’

De Zeeuw laten weten dat hij zijn best doet positief te blijven. ‘Maar dat het zakelijk niet zo’n fijn jaar is, hoef ik geen enkele collega uit te leggen,’ zegt de ondernemer. Zijn team heeft hij moeten laten gaan – via een vaststellingsovereenkomst – dus hij en partner Janine Kinderman runnen de zaak voortaan samen.

De chef moest ontzettend wennen aan het andere ritme dat zijn leven door de sluiting van de horeca noodgedwongen kreeg. ‘Nu hadden wij er al bewust voor gekozen om vier dagen open te zijn, maar nu je elke avond vroeg thuis bent is dat toch anders. Het biedt ook mogelijkheden. Opeens is er tijd om alle ideeën in je hoofd uit te werken.’

Steun putten De Zeeuw en Kinderman uit attenties die ze krijgen van gasten. ‘Een kaartje in de bus. Een flesje wijn. Lieve berichtjes. Dat doet ons beseffen dat je veel meer bent dan een restaurant waar mensen gaan eten.’

Kerst - duidelijkheid

Voor Kerst heeft De Zeeuw kerstboxen en menu’s samengesteld. Van beide kan hij 50 stuks maken. ‘De helft is nu al verkocht,’ vertelt hij. ‘De Kerst Lockdown Box is lekker decadent: met kaviaar, pata negra, cava, een Haarlemse gin-tonic, zalm, kreeftensoep. Blijkbaar hebben mensen daar nu behoefte aan.’

Open met de feestdagen?

Wat als het kabinet besluit dat restaurants toch open mogen in december? ‘Daar twijfel ik over. Het is erg last minute. De omzet is fijn, maar komen mensen? Gaat het eruitzien als Valentijn? Resulteert een te snelle versoepeling in een derde golf? Al die tegenstrijdige berichten; het creëert onrust bij mezelf. Liever hoor ik dat we half januari weer kunnen starten. Niet leuk. Wel duidelijk. Nee is ook een antwoord, zeg ik altijd. En ik denk dat onze branche juist snakt naar die duidelijkheid. Wij in ieder geval wel.’

‘Janine en ik zouden het wel samen kunnen. Op 1,5 meter kunnen we veertien gasten ontvangen. We zullen dan starten met één menu. Iets exclusiever van voorheen. Maar ik twijfel echt of we het zullen gaan doen als het mag.’

De ondernemer weigert om depri in een hoekje te gaan zitten. ‘Dan zak je weg in negatieve gedachten. We werken ideetjes uit. Maken plannen voor de toekomst. Hoe kunnen we ons bedrijf volwassen maken?’